Celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani li se vor recalcula veniturile și e posibil să rămână doar cu o indemnizație socială, în loc de pensie. Acest lucru se va întâmpla dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă.
Potrivit noii legi a salarizării, românii vor trebui să decidă dacă vor pensie sau indemnizație socială cu trei luni înainte de aplicarea legii. Ministerul Muncii susține că cei care nu se decid în această perioadă, vor rămâne în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.
„Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat, primit de la Casa Națională de Pensii Publice”
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, a anunțat Ministerul Muncii.
Care este pensia minimă
În acest moment, pensia minimă garantată de 640 de lei este primită de peste un milion de români. Excepție fac pensionarii care au realizat stagiul minim între 10-15 ani și cei care beneficiază de pensie de limită de vârstă. Conform noii formule de calcul, pensionarii cu o vechime de minim 15 ani va primi 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus.
În 2021, o persoană care a cotizat 13 ani a primit o pensie de 1.032 lei în 2021, cine a plătit timp de 19 ani – 1.176 lei, iar la 35 de ani vechime s-au încasat 1.560 lei, potrivit DCNews. Cine dorește să afle data la care se poate pensiona, indiferent că e vorba de pensie anticipată, anticipată parțial sau pensie pentru limită de vârstă va afla informațiile necesare pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Tot ce trebuie făcut este să completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook