Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste importantă pentru pensionari. Detalii despre cum se dau pensiile în 2024

Veste importantă pentru pensionari. Detalii despre cum se dau pensiile în 2024
Chiar dacă suntem aproape de sfârșitul anului, tipărirea noilor taloane de pensii încă nu s-a finalizat. Vestea a fost dată de Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Scandalul pe bugetul din 2024 ba aduce o veste nu prea bună pensionarilor, ba vestea e bună. Depinde unde citește pensionarul informația despre pensiile din 2024. Însă, potrivit lui Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, se lucrează la capacitate maximă pentru ca taloanele de pensii să fie tipărite cât mai repede.

„Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica”

Vor fi sau nu întârzieri la pensii ca urmare a faptului că încă nu s-a terminat tipărirea noilor taloane de pensii? Daniel Baciu, speră că nu vor fi întârzieri. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că toată lumea lucrează în acest moment, în ture și sâmbăta și duminica pentru ca cele cinci milioane de taloane de pensii să fie predate în timp util.

„Nu există această posibilitate a întârzierii. (…) Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă. Astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, a declarat Daniel Baciu.

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu 13,8%

Începând cu ianuarie 2024, punctul de pensie va crește cu 13,8%. Asta înseamnă o creștere de la 1785 de lei la 2032 de lei.

Va crește și valoarea pensiei minime de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

O a doua majorare a pensiilor va avea loc de la 1 septembrie 2024. Se anticipează că pensiile pentru anumite categorii profesionale vor înregistra o creștere de până la 40%. În contrast, alți români nu vor beneficia de nicio majorare a cuantumului pensiei. Daniel Baciu a declarat că în acest moment se lucrează la „elaborarea normelor de aplicare a legii 330 pe 2023”.

Se speră ca până la sfârșitul anului să fie oferită „un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât că odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial ulterior să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul”. Nu în ultimul rând, Daniel Baciu a spus că nicio pensie nu va scădea.

Când se vor da pensiile în ianuarie 2024

Când vor intra banii în buzunarul pensionarilor

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pensiile urmează să fie achitate începând cu data de 3 ianuarie 2024. Achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1-15 al lunii, la domiciliul pensionarilor, însă prima și a doua zi de Anul Nou sunt libere. Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensiile pe carduri vor intra în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Bunicii care nu vor fi găsiți la domiciliu își vor putea ridica pensia de la ghișeele poștale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii. De asemenea, Simona Bucura Oprescu spune că taloanele primite de pensionari după data de 1 septembrie vor fi diferite și vor conține informații despre punctele contributive, necontributive şi punctele de stabilitate.

„Sunt bani la buget pentru a finanța cheltuiala cu pensiile”

„Vreau să fie foarte clar pentru toţi românii că legea pensiilor este sustenabilă. Sunt bani în buget pentru a finanţa cheltuiala cu pensiile şi este foarte important ca pensionarii să ştie că în anul 2024 toate pensiile vor creşte, nicio pensie nu va scădea”, a spus ministrul Muncii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre