Frații gemeni milionari Micula, Viorel și Ioan, sunt deja binecunoscuți în toată țara. Cei doi au construit un adevărat imperiu, atât în domeniul băuturilor răcoritoare cât și în industria media, deținând pe vremuri mai multe televiziuni. La zeci de ani distanță, fiul lui Viorel se remarcă și el. Indiferent de ce s-ar spune despre el, Victor Micula se pare că este un om foarte norocos.
Victor Micula a ajuns să aibă probleme cu legea în 2018, atunci când a șicanat în trafic un șofer cu un Opel. Pentru ca acesta a scăpat de șicane, milionarul a mers la poliție, acolo unde i s-a permis accesul la baza de date și extragerea adresei de domiciliu a șoferului.
S-a distrat cu Kalashnikov-ul prin oraș
Ulterior, juniorul Micula, ajutat de patru agenți care îi erau amici, a luat geaca de polițist și cagula și s-a jucat de-a perchezițiile cu un șofer suspectat că ar fi condus sub influența substanțelor interzise. În mod misterios, dosarul cu declarațiile martorilor privind acest caz a dispărut din arhiva Tribunalului Bihor, fiind găsit “rătăcit” abia după un an, scrie adevărul.ro.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici. La scurt timp după, Micula a tras cu o pușcă de tip Kalashnikov pe un pod din Oradea, apoi s-a plimbat triumfător cu ea pe umăr, prin tot orașul. Când a fost chestionat de către anchetatori, acesta a înlocuit Kalashnikov-ul cu o replică de airsoft, însă oamenii legii au descoperit adevărul rapid. S-a aflat că milionarul achiziționase, pe numele unui prieten, mai multe arme de vânătoare și muniție. Ulterior Micula s-a ales cu 31 de dosare, toate legate de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Mercedes de 275.000 euro, căzut în prăpastie
Tot în 2018, Victor Micula și-ar fi pus un amic să îi distrugă un Mercedes Benz G 500 asigurat de Omniasig Vienna Insurance la 275.000 de euro, menționează Adevărul. Totul se întâmpla în preajma Paștelui, iar implicat a fost și amicul lui Micula, Ionuț Goina. Acesta a susținut că, în timp ce conducea Mercedesul pe drumul judeţean DJ 764A, pe serpentinele dintre Budureasa şi Stâna de Vale, a vrut să evite câteva pietre pe carosabil. În acel moment, a declarat el, a pierdut controlul autoturismului, care s-a prăbușit în prăpastie, Goina reușind să se salveze în ultima clipă.
Polițiștii din Beiuș aveau să descopere în cadrul cercetărilor că, într-adevăr, mașina fusese distrusă în totalitate, “niciun singur element al acesteia nefiind în stare de funcţionare”.
Cu doar o lună în urmă, bolidul fusese asigurat împotriva distrugerii prin poliţă de asigurare facultativă încheiată cu firma Omniasig Vienna Insurance pentru suma de 275.000 euro. După accident, miliardarul a deschis dosar de daună totală și a cerut plata sumei asigurate.
Un alt dosar, o nouă dispariție
Din păcate însă demersul nu a avut succes, căci inspectorii de asigurări au găsit neconcordanțe între declarațiile șoferului și avariile propriu zise ale mașinii, astfel că Omniasig a respins cererea de despăgubire. Un an mai târziu, în mai 2019, Micula a deschis proces împotriva asiguratorului la Tribunalul București pentru a-l obliga la plata sumei asigurate de 275.000 euro. La câteva luni mai târziu, același Micula și-a retras brusc chemarea în instanță.
Din păcate a fost prea târziu, după cum relatează sursa citată. Omniasig denunțase deja tentativa de fraudă, iar Raul Ionuţ Goina şi Victor Micula au ajuns anchetați de procurorii Parchetului Oradea, primul pentru fals în declaraţii şi înşelăciune privind asigurările, iar Micula pentru instigare.
În 2022 s-au finalizat cercetările și cei doi au fost trimiși în instanță, iar dosarul s-a tot plimbat între Beiuș și Oradea până în toamna 2023, până când s-a decis începerea procesului. Surpriză însă, întregul dosar a dispărut pur și simplu de la Judecătoria Beiuș în octombrie 2023, astfel că procesul nu a mai putut începe.
Dosarul, găsit după cinci luni. O scrisoare de la Comisia Europeană, dispărută și ea
Faimosul dosar a fost găsit, într-un final, săptămâna trecută, după aproape cinci luni. Era atașat altui dosar, mai scrie sursa citată. Era însă prea târziu, căci fapta s-a prescris, astfel că Micula nu mai poate fi judecat.
Un caz similar s-a petrecut în 2022, atunci când ANAF-ul încerca să execute silit familia Micula. Aceeași Judecătorie Beiuș încerca să oprească demersurile de executare silită ale ANAF. Comisia Europeană a intervenit atunci în calitate de „amicus curiae” (prieten al instanţei – n.red.), termen aplicat unor persoane ori organizaţii care nu au interes în cauză, dar care pot oferi informaţii ori să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la problemele ridicate şi dezbătute. Aceasta a transmis, într-o scrisoare, motivele pentru care Judecătoria Beiuș nu ar trebui să oprească executarea silită asupra miliardarilor.
Scrisoarea s-a pierdut cumva în dosarul unui caz ce nu avea legătură cu familia Micula și a fost găsită abia după două săptămâni. A fost inutil însă, căci miliardarii deja obțineau câștig de cauză, astfel că ANAF a fost blocată de la aplicarea executărilor silite.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook