Simona Ionescu / Redactor Șef

Mircea Badea, reacție virală despre religie. Spune de ce românii nu au catedrale imense cum există în Europa și Rusia

Mircea Badea, reacție virală despre religie. Spune de ce românii nu au catedrale imense cum există în Europa și Rusia
În emisiunea sa, „În gura presei”, Mircea Badea a avut o reacție virală despre religie. A spus de ce românii nu au catedrale imense, așa cum există în Europa și Rusia. Prezentatorul și-a expus teza personală cu privire la religia ortodoxă română.

Mircea Badea și-a obișnuit deja audiența cu stilul său nonconformist și cu faptul că dacă are o părere, nu se ferește să o expună liber. În emisiunea sa, „În gura presei”, Mircea Badea a avut o reacție virală despre religia ortodoxă română și a spus de ce crede el că românii nu au catedrale imense precum cele din Europa, sau chiar Rusia. 

Prezentatorul a explicat că a văzut de-a lungul timpului „minunății” care se petrec în catedrale uriașe, spectaculoase, referindu-se la marile catedrale catolice din Europa, sau chiar la cele ortodoxe din Rusia, precum „Sfântul Vasile”. 

Mircea Badea spune că esența ortodoxiei este „sihăstria” 

Prezentatorul a explicat că, din punctul lui de vedere, esența ortodoxiei românești este sihăstria, dar și concentrarea pe ce se întâmplă după viață: „ O întrebare pe care și-a pus-o mulți. De ce România nu are niște catedrale, de ce nu sunt așa niște urieșenii? Teza mea personală, care poate fi valabilă sau nu, este că esența ortodoxă este legată de sihăstrie, deci asta ar fi numărul unu.

Prezentatorul a explicat de ce românii nu au catedrale imense precum cele din Europa sau Rusia.
Foto Biserica Sf. Maria din Voluntari

Sihăstria este renunțarea la lume. Şi atunci, nu te interesează foarte mult ce e pe lume, te interesează mai ales ce e după lume. Asta este credința mea, că esența ortodoxiei este pustnicia, sihăstria, deci isihasmul. Și eu cred că absolut comparabil cu oricare simfonie și oricare alt demers făcut de geniile muzicii culte de pe planetă, un efect absolut similar, care este încărcat de ezoterism și de misticism, este toaca”, a spus acesta în emisiunea sa. 

Prezentatorul a vorbit și despre toacă 

„Toaca este specifică ortodoxiei. Rușii nu o au, deși sunt ortodocși. Românii și grecii au toacă”, a completat Mircea Badea. 

Toaca mânăstirii Neamț
Sursa foto: Wikipedia

Toaca și clopotul au rolul de a anunța începutul slujbei și de a chema credincioșii. În liturghia ortodoxă toaca are un rol de delimitare temporală (trecerea de la timpul profan la cel liturgic) și spațială (delimitarea spațiului liturgic de cel cotidian prin înconjurarea bisericii cu toaca). 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre