Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații importante: Modificări în sistemul de pașapoarte. Ce trebuie să știe românii

Informații importante: Modificări în sistemul de pașapoarte. Ce trebuie să știe românii
Potrivit mai.gov.ro, începând cu data de 03.07.2024, au loc noi modificări în sistemul de pașapoarte.

Ca urmare a modificării și completării Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, au fost implementate modificări legislative în sistemul de pașapoarte.

Nu veți putea intra în anumite state folosind doar pașaportul simplu

Potrivit noilor reglementări, pașaportul simplu temporar se va realiza doar în „situații obiective și urgente, care ascund cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice”.

Dacă treceți printr-o astfel de situație, trebuie să prezentați documente clare din care să rezulte motivul pentru care e nevoie să plecați în străinătate. Atenție! Nu puteți intra cu pașaportul simplu temporar în orice stat. De aceea, înainte de a efectua călătoria, se recomandă să accesați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secțiunea condiții de călătorie.

Ce se întâmplă cu pașaportul furat, pierdut sau distrus

În cazul în care un pașaport a fost pierdut, furat sau distrus, acesta va fi declarat nul de drept și nu mai poate fi folosit. Chiar dacă ulterior a fost găsit. Persoanele care găsesc pașaportul pierdut sau furat este obligat să-l depună în cel mai scurt timp la cel mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte, la Direcția Generală de Pașapoarte sau la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Dacă ați pierdut pașaportul sau a fost distrus, titularul trebuie să meargă să declare la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

În cazul în care pașaportul a fost furat, posesorul trebuie să meargă imediat la cea mai apropiată „unitate de poliție din țară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului respectiv”.

Câte pașapoarte pot deține cetățenii români

Modificări legislative în legislația pașapoartelor

Potrivit legii, românii pot deține, în același timp un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile. Acest lucru se va întâmpla în două situații. Atunci când pașaportul electronic „a fost depus pentru obținerea unor vize, în situații obiective și urgente, în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea pașaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize”.

Și în situația în care „se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetățeanului român în străinătate, în perioada în care paşaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize”. Se pot deține concomitent două pașapoarte dacă titularul face o declarație în scris în care menționează că urmează să călătorească „în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict”.

Și atunci când titularul are un pașaport simplu electronic, „dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă”. Vi se pot elibera mai multe pașapoarte simple electronice doar în baza unei hotărâri judecătorești sau al unei ordonanțe președințiale de suplinire a acordului, când „instanța a stabilit, în mod expres, acest aspect”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri