Morți misterioase la un spital din România. Medici tineri, găsiți fără suflare în condiții suspecte

Informații halucinante ies la iveală după moartea tânărului medic din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă: rezidenții cedează fizic și psihic sub presiunea muncii. Iar cazul petrecut de Florii nu este singular. O altă tragedie a fost înregistrată recent. Nu unul, ci doi medici tineri, rezidenți din Iași au murit, în condiții suspecte, la doar două săptămâni distanță unul de celălalt.
Este o adevărată tragedie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, unde doi rezidenți, în vârstă de 28 și 31 de ani, și-au pierdut viața într-un interval de două săptămâni. Cauzele deceselor sunt, oficial, încă neclare, însă se spune că aceștia ar fi clacat din cauza epuizării.
Primul caz, cel al lui George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, originar din Bârlad, s-a produs pe 28 martie 2025. Medicul, aflat în ultimul an de rezidențiat, a fost găsit decedat la domiciliu. Cel de-al doilea deces, cel al lui Emanuel Mirel Luca, de 28 de ani, din Darabani, a avut loc pe 13 aprilie. Și acesta a fost găsit mort, în casă, fără urme de violență pe corp.
Deși cauzele oficiale ale morților nu ridică suspiciuni de natură penală, se pare că ambii tineri ar fi fost răpuși de epuizare. La asemenea vârste „cauzele naturale” ale decesului nu prea pot fi luate în calcul.
Prof. dr. Anca Trifan, coordonatoarea Institutului, a declarat că volumul de muncă din această secție este extrem de ridicat.
„Este o tragedie care ne afectează profund. Vom încerca să aflăm dacă a existat un factor de stres suplimentar, dar adevărul este că stresul este constant. În gastroenterologie, presiunea este și mai mare din cauza numărului ridicat de pacienți, comparativ cu alte secții. Situația este similară în spitalele din toată țara”, a declarat dr. Trifan pentru presa locală.
Cel mai probabil cu imunitatea slăbită din cauza suprasolicitării, cei doi tineri rezidenți au trecut, potrivit colegilor lor, prin episoade de gripă și COVID-19, posibil chiar concomitent. Nu doar ei au fost afectați de aceste boli, ci și alți colegi din aceeași secție. Mulți angajați de la spitalul din Iași au continuat să vină la serviciu și să muncească, deși erau bolnavi, pentru a-și ajuta pacienții și colegii.
În cazul celor doi rezidenți decedați, autopsiile au indicat leziuni pulmonare compatibile cu infecții respiratorii severe.
Prof. dr. Luminița Iancu, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și responsabilă de coordonarea rezidenților, a subliniat și ea că specializarea în gastroenterologie este una extrem de solicitantă. Deși în unele secții rezidenții ajung să facă chiar 4 – 5 gărzi lunar, în cazul medicului decedat pe 13 aprilie, acesta avea, în medie, doar două gărzi pe lună.
Sunt peste 3.000 de rezidenți în Iași, dar nu se poate vorbi despre o suprasolicitare extremă sau despre exploatarea rezidenților în spitale, a declarat prof. dr. Iancu. Totuși, aceasta a recunoscut că există, cu siguranță, probleme de sănătate ignorate sau nediagnosticate la timp care au pus presiune pe organismele rezidenților.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook