Simona Ionescu / Redactor Șef

Muntele Athos, legat de cutremurul din România. E de speriat ce se întâmplă în locul sfânt al călugărilor!

Muntele Athos, legat de cutremurul din România. E de speriat ce se întâmplă în locul sfânt al călugărilor!
După cutremurul de noaptea trecută, când românii din vestul țării au trăit momente de panică atunci când s-a cutremurat pământul cu ei, vești surprinzătoare vin din epicentrul ortodoxiei.

Muntele Athos este legat de cutremurul din România. Însă este de-a dreptul de speriat ce se întâmplă în locul sfânt al călugărilor ortodocși. Muntele se mișcă cu ei.

Așa cum știți, un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în regiunea Banatului. Acesta s-a produs  la o adâncime de cinci kilometri, fiind resimțit în mai multe orașe.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs sâmbătă, la ora 23:46, în zona Banatului, având o intensitate de V grade pe scara Mercalli în zona epicentrică. Epicentrul a fost localizat la 59 de kilometri est de Arad, 67 de kilometri nord-est de Timișoara, 68 de kilometri vest de Deva, 72 de kilometri vest de Hunedoara și 77 de kilometri nord de Reșița.

Muntele Athos se cutremură și nu se mai oprește

Zeci de cutremure au avut loc pe Muntele Athos în ultimele trei săptămâni, având epicentrul între Karyes și Ouranoupolis, la o adâncime de 10 kilometri. Conform blogului ortodox SACCSIV, peste 50 de seisme au zguduit Sfântul Munte în această perioadă. Cel mai recent, două cutremure au avut loc la doar câteva secunde unul după celălalt, vineri seară, în jurul orei 19:15, conform Vima Ortodoxiei. Primul cutremur a avut o magnitudine de 3,5 pe scara Richter, iar al doilea de 3,7.

Conform Stației Seismologice a Universității „Aristotel” din Salonic, epicentrul cutremurelor a fost localizat între Karyes, capitala Muntelui Athos, și Ouranoupolis, localitate aflată în apropiere de granița Sfântului Munte.

 Cu adevărat îngrijorător, deși aceste cutremure nu au fost foarte puternice, este faptul că toate cele peste 50 de seisme au avut aceeași zonă focală care a generat cutremure în ultimele săptămâni, toate la o adâncime de 10 kilometri.

Activitatea seismică continuă poate fi legată de mișcările plăcilor tectonice sau de schimbările în fragmentarea subsolului. Seismologii monitorizează îndeaproape situația pentru a asigura prevenirea și pregătirea în cazul intensificării dramatice a activității seismice.

Sursa foto: Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentur Fizica Pămânului și Vima Ortodoxiei

De citit:

Specialistul INFP nu știa nimic despre cutremurul de azi-noapte, dar îl certa pe reporterul TV

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre