Fanii americani au început să le atace în comentarii pe Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, Jordan Chiles având parte de un tratament similar. Totodată, americanii au început să o critice dur pe Nadia Comăneci, prima care a cerut să se facă dreptate pentru România în jurizarea probei finale de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Americanii sunt nemulțumiți de faptul că Nadia nu a ținut partea sportivei din țara care a adoptat-o și că a fost de partea fetelor din țara sa natală.
Într-o postare pe rețelele sociale, Nadia Comăneci, celebra gimnastă și una dintre cele mai vocale figuri din sport care au cerut dreptate pentru gimnastele române, a apelat la încetarea conflictului.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Tuturor fanilor din întreaga lume: Vă rog să încetați atacul împotriva acestor domnișoare, Ana Bărbosu, Jordan Chiles și Sabrina Voinea. Este inacceptabil și crud”, a scris Nadia Comăneci pe rețelele sociale.
Fanii americani au luat cu asalt secțiunea de comentarii și au criticat-o vehement pe Nadia Comăneci, acuzând-o că a contribuit la atacurile împotriva celor trei gimnaste. „Efectiv, tu ai început!”, „Sunt foarte dezamăgită de tine!”, „Tu ai perpetuat! Ai fost îngrijorată de sănătatea mentală a Anei, dar nu și de cea a lui Jordan”, au scris internauții din America.
Nadia Comăneci, criticată dur de americani
Unele dintre comentariile postate sunt deosebit de dure. „Ți-am urmărit întreaga carieră încă din copilărie și ești o legendă. Zile la rând, te-ai folosit de această platformă și de influența ta să faci să se întâmple ce s-a întâmplat acum. Să vii acum și să ceri respect pentru Jordan, după ce i-a fost luată medalia și după ce a îndurat un abuz online, sincer, mi se pare incredibil de fals”, a scris cineva.
Un alt internaut american a continuat: „Mi-am pierdut tot respectul pentru Nadia după toate astea. Este mai mult decât falsă”. „Tu, Nadia, ai început agitația! Ai avut o criză și te-ai plâns, apoi ai cerut o recenzie. Nu asta ai făcut? Deci, de ce faci o schimbare, rănind nu 1, ci 2 sportivi… Rușine să-ți fie Nadia… Răul este făcut.. Nu, mulțumesc ție… sprijiniți toți sportivii. Rușinea nu funcționează”, a fost un alt mesaj dur primit de prima gimnastă din istorie care a obținut un 10 perfect la o olimpiadă.
„Un mesaj venit puțin prea târziu și foarte multă ipocrizie. Tu ai început asta. Sunt foarte dezamăgită”, a fost un alt comentariu primit din partea americanilor pe pagina Nadiei Comăneci.
Cine sare în apărarea Nadiei
Evident, fanii români au sărit în apărarea Nadiei Comăneci și au încercat să le explice americanilor că Nadia a cerut doar dreptate și nu a instigat împotriva sportivei americane.
„Singurii oameni de vină sunt membrii juriului. Greșelile lor inacceptabile au făcut ca 3 tinere gimnaste talentate să sufere. Sper că acest incident va schimba modul în care se face arbitrajul. Gimnasta din Statele Unite nu a fost punctată corect, Sabrina Voinea a primit 13.700 pentru o performanță identică cu cea din finala pe echipe unde a primit 13.900, iar Ana a fost pusă într-o situație umilitoare”, este postarea unei românce stabilite în Franța.
Ana Maria Bărbosu a primit înapoi medalia de bronz
Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost inițial medaliată cu bronz, dar americanca Jordan Chiles a depus o contestație și nota ei a fost crescută de la 13,666 la 13.766, astfel terminând pe locul trei. Sabrina Maneca-Voinea a contestat și ea nota primită (13.700), dar contestația sa a fost respinsă. În legătură cu contestația rezolvată favorabil în cazul Anei Bărbosu, Chiles a depus și ea o nouă contestație.
Federația Română de Gimnastică și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au susținut că contestația depusă de americancă a fost făcută după termenul regulamentar, iar TAS a dat câștig de cauză Anei Maria Bărbosu, în timp ce contestația depusă de Sabrina Voinea a fost respinsă.
În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris 2024 pe locul trei, cu un punctaj de 13.700, Sabrina Maneca-Voinea pe locul patru, tot cu 13.700, iar americanca Jordan Chiles a mers pe locul cinci, cu 13.666.
Surse foto: instagram, Adrian Pîclișan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook