Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea incredibilă a soților timișoreni care au alergat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Președintele Comitetului Olimpic a intervenit pentru ei

Povestea incredibilă a soților timișoreni care au alergat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Președintele Comitetului Olimpic a intervenit pentru ei
Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Paris, 40.048 de oameni pasionați de sport, din întreaga lume, au avut șansa să alerge în aceeași competiție în care au participat atleții profesioniști. Ei au avut o probă de maraton, „Marathon pour tous” (n.r. – Maraton pentru toți), și una de alergare 10 kilometri. Doi timișoreni, soț și soție, și-a văzut visul cu ochii, au fost în iad și în rai deopotrivă.

Povestea celor doi soți timișoreni care au alergat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este cu adevărat incredibilă. În final a fost nevoie ca însuși președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, Tony Estanguet, să intervină pentru ei. Triplul campion olimpic a decis personal să facă o excepție în cazul lor, când le-a aflat povestea.

Mircea și Camelia Covaciu, doi soți din Timișoara, au alergat în cursele de amatori la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Mircea și Camelia Covaciu au 47, respectiv 43 de ani și sunt părinții unui băiețel de doi ani, Eli. Ei nu sunt atleți profesioniști. El este designer de interioare, ea e specialist în domeniul calității. Sportul însă, face parte din viața lor de zeci de ani. Sunt alergători amatori și participă la competiții internaționale. Mircea povestește că a aflat de premiera de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, și anume cursele de alergare pentru amatori, în toamna anului 2022. În secunda următoare s-a înscris, iar soția sa a făcut la fel.

„Eu fac atletism din copilărie. De mic urmăream cursele la olimpiade și mă gândeam cum voi alerga și eu acolo. Poate aveam să port flacăra olimpică. Între timp, nu am continuat ca profesionist, dar nu am încetat să visez. Când am văzut această informație a fost ca și cum totul era pregătit pentru mine. Evident că urma să fiu acolo. Parcă o energie superioară mă chema și mă îndemna să mă înscriu”, ne-a spus timișoreanul.

Soții timișoreni care au alergat la Paris 2024, monitorizați de la distanță, luni de zile

După înscriere, au urmat probele. S-au înscris participanți al căror număr depășea cu mult pe cel al locurilor disponibile la cele două curse. Toți aplicații au primit un ceas inteligent (n.r. – smart watch) și au avut de susținut probe, monitorizate de la distanță de un departament special din cadrul Comitetului de Organizare a Olimpiadei, prin intermediul dispozitivului pe care aveau obligația să-l poarte.

Maieurile oficiale cu care timișorenii au participat, Mircea la maraton, iar Camelia la cursa de 10 km la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

În final, în iulie anul trecut, din cei care au trecut toate probele de alergare, s-au tras la sorți participanții: câte 20.024 de alergători, jumătate fete, jumătate băieți, pentru fiecare din cele două probe. Adică 48.048 de persoane. România a avut aproximativ 30 de reprezentanți.

În octombrie 2023, Camelia Covaciu a fost prima care a primit vestea: fusese trasă la sorți, urma să participe la maratonul de la Paris. Abia în decembrie, soțul ei a primit și el vestea: fusese admis pentru proba de 10 km. Doar că, pentru ei, abia acum începea încă un mare „hop”. Repartizarea probelor trebuia inversată.

Președintele Comitetului Olimpic a intervenit: „Vom face o excepție în cazul dumneavoastră”

În luna ianuarie, anul acesta, după ce s-a încheiat procedura de anunțare a participanților, Mircea Covaciu le-a scris celor din organizarea Jocurilor Olimpice cerându-le să schimbe între ei probele la care au fost selectați, el cu soția sa. „Am primit 4 răspunsuri negative de la patru departamente diferite din cadrul Comitetului Olimpic. Dar nu am abandonat.

I-am scris președintelui Comitetului de Organizare, lui Tony Estanguet. I-am explicat că suntem soț și soție, că nu ar fi ca și cum am înstrăina locurile schimbând probele între noi. I-am explicat că visez de mic copil să alerg maratonul la o olimpiadă și că soția mea e pregătită pentru 10 km. După fix o săptămână am primit răspunsul lui: Vom face o excepție de la regulament și vom opera o schimbare, conform cererii dumneavoastră”, a mai relatat, pentru Rețete și vedete, Mircea Covaciu.

Președintele Comitetului de Organizare, Tony Estanguet, care se fotografia cu Nadia Comăneci și Serena Williams la Jocurile Olimpice, a decis să facă o excepție în cazul soților din Timișoara, lăsându-i să schimbe probele între ei

Din acel punct a urmat goana după sponsori. În total, transportul, cazarea, hrana de bază și deplasările cu metroul în Paris, fără intrări la obiective turistice, i-a costat pe cei doi timișoreni 2.500 de euro. Au plecat la Paris cu fiul lor de doi ani și cu bunica, pentru că cineva trebuia să îl aibă sub supraveghere. În seara probelor, 10 august, Camelia Covaciu și-a culcat copilul, apoi s-a grăbit spre Hôtel de Ville (n.r. Primăria Parisului), ca să ia startul. Ea a alergat de la ora 23:30, cursa de 10 km. Aceasta s-a desfășurat prin centrul capitalei Franței.

Mircea Covaciu: „A fost iad, dar a fost magnific!”

În aceeași zi, mai devreme, la ora 21:00, Mircea Covaciu pornise și el în cursa vieții sale, maratonul olimpic. Proba de 42 km s-a desfășurat între Hôtel de Ville  – Palatul Versailles și retur, cu finișul pe Esplanada invalizilor, pe același traseu pe care au alergat în zilele precedente, profesioniștii, elitele atletismului mondial.

Mircea Covaciu ne-a povestit cum a simțit cursa. Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024, avea în palmares zeci de curse și recorduri personale de alergare, finalizarea a 10 semi maratoane și a 7 maratoane. Când a alergat, vineri, a simțit că este în iad, povestește bărbatul, care se pregătește deja pentru o altă cursă maraton.

Camelia și Mircea Covaciu practică atletismul și își cresc fiul în același spirit sportiv. Copilul de 2 ani va participa la prima lui cursă

„A fost mult mai greu decât maratonul clasic de la Atena sau poate nu am fost bine antrenat pentru tipul acesta de traseu cu diferențe de nivel de 438 m. Pe o căldură care aproape m-a sufocat pe primii 15 km și pe niște rampe și pante foarte abrupte (unde destui o luau la pas), cu un tendon inflamat, nu am forțat, mai ales că de azi în 7 săptămâni voi alerga traseul meu preferat de maraton: Berlin (a 50-a ediție) și unde Eli (n.r. fiul său de 2 ani) va debuta în cursa copiilor de 2 – 4 ani, 420 m – maratonul copiilor mici.

Din păcate acesta a fost primul meu maraton alergat în peste 3 ore și sper că și ultimul. Știam din start ca nu va fi o cursă de record personal, totuși am plecat cu gândul și credința că va fi  măcar de trei ore fix, având în vedere dificultatea traseului. Am terminat cursa în 3 ore, 7 minute, 58 de secunde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L’Équipe (@lequipe)

Dacă mă va întreba cineva cum e în iad, o să-i zic: Maratonul Olimpic Paris 2024! Sunt mulțumit, am simțit că l-am gestionat bine, având în vedere ca nu eram la capacitate maximă. Drumul până aici a fost o luptă continuă începută în noiembrie 2022. Pe scurt: a fost iad, dar a fost magnific!

Mi-au dat lacrimile de bucurie la finish. Chiar dacă nu am ajuns la „Lună”, cum ajung unele elite prin performanțele lor, am fost și eu printre stele. Și credeți-mă că se vede foarte frumos Pământul de acolo de sus!”, a mai spus Mircea Covaciu. Pe lângă trofeele de acasă, el și soția lui, Camelia, aduc la Timișoara și medalii. Fiecare participant amator la probele de alergare ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 au primit unele special concepute.  

Sursa foto: arhivă personală, Mircea Covaciu, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre