Simona Ionescu / Redactor Șef

Nadia Comăneci tranșează mega scandalul de la JO 2024. Gimnastele României fac acuzații grave

Nadia Comăneci tranșează mega scandalul de la JO 2024. Gimnastele României fac acuzații grave
Depunctarea gimnastei Ana Maria Bărbosu la Jocurile Olimpice 2024 a stârnit un val de proteste în spațiul public, după ce aceasta a fost urcată pe podium pentru ca în 30 de secunde să fie dată jos, iar locul ei să fie atribuit altei sportive, din America. Și nu e singura care se consideră, pe drept cuvânt, nedreptățită. Încă o colegă de lot reclamă o mare nedreptate.

Finala olimpică la disciplina Gimnastică sol a fost una dramatică și extrem de frustrantă pentru români. Două sportive din România reclamă nedreptăți în favoarea americancelor. Inițial, s-a anunțat că gimnasta Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz, însă bucuria a fost de scurtă durată din cauza unei contestații depuse de americanca Jordan Chiles, care a răsturnat clasamentul pentru cel de-al treilea loc de pe podium.

Ana Maria Bărbosu a fost inițial declarată câștigătoare a medaliei de bronz la sol, cu un punctaj de 13.700. Decizia a fost însă modificată în doar câteva zeci de secunde după contestația lui Chiles, care a primit un punctaj majorat de la 13.666 la 13.766, urcând astfel pe ultima treaptă a podiumului, de pe locul 5 unde se afla inițial.

În consecință, gimnastele românce Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea, ambele cu 13.700 puncte, au terminat competiția pe locurile 4 și 5. Notarea celei de-a doua sportive românce a fost remarcată de sportivi și public drept surprinzător de scăzută după evoluția sa. Inclusiv multipla campioană olimpică Nadia Comăneci are obiecții și a cerut explicații oficialilor de la Paris.

Reacții virulente pe rețelele sociale: „Ireal și nedrept. O mare rușine”

Reacții virulente au apărut în spațiul public. „Pentru mine, Ana Bărbosu are medalia de bronz, deși a fost retrogradată pe locul patru după contestația unei alte gimnaste. Această joacă cu „ia medalia, nu mai e medalia” este de un amatorism oribil și poate distruge o persoană care a muncit ani de zile pentru un rezultat.

Pentru mine, Ana are bronz. Și așa ar trebui să fie și pentru statul român, care ar trebui să o premieze în consecință. Ce s-a întâmplat azi este infect. Ireal și nedrept. O mare rușine”, a reacționat imediat Silviu Iliuță de la Cronici pe bune, cunoscut jurnalist și autor.

Și jurnalistul Florin Negruțiu a replicat și el. „Foarte dureros și nedrept ce li s-a întâmplat gimnastelor românce la finala la sol”, a notat acesta pe rețelele sociale.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, nu a rămas departe de subiect. „Ne-am bucurat două minute. Noi am făcut contestație, s-a respins. Ei au făcut contestație, li s-a aprobat. A fost exact cât trebuia pentru a trece în fața Anei. (…) Ceva s-a întâmplat, e cert, şi toată sala a fost surprinsă. Evoluția, şi a Anei şi a Sabrinei, a fost una curată, fără greşeli. (…), a declarat Mihai Covaliu, potrivit as.ro.

Scandal imens în gimnastică. O sportivă ia în calcul încheierea carierei

Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei, a postat luni seară un mesaj pe Facebook, lăsând să se înțeleagă că fiica sa ar fi decisă să-și încheie cariera în gimnastică. Camelia Voinea nu acceptă explicația arbitrilor, conform căreia Sabrina ar fi ieșit din covor în timpul exercițiului de la sol. Oficial s-a spus că într-o fotografie s-ar vedea cum călcâiul sportivei depășește marginea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nadia Comaneci (@comaneci10)

„Sabrina nu a ieșit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut. Atât am putut suporta!”, a scris Camelia Voinea, revoltată, pe Facebook.

De asemenea, Camelia Voinea a postat mai multe imagini din timpul exercițiului Sabrinei, încercând să demonstreze că explicația arbitrilor nu este justificată. Reamintim că Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe locul 5 la Jocurile Olimpice de la Paris, în finala de la sol.

Două sportive din România reclamă nedreptăți în favoarea americancelor

Fosta mare gimnastă Simona Amânar, care a urmărit finala de la sol pe telefon, a declarat pentru GSP.ro că nici ea nu a înțeles de ce Sabrina Maneca-Voinea a fost depunctată cu o zecime de punct.

„Competiția de la Paris a fost foarte frumoasă, dar mi s-a părut extrem de obositoare. Pe vremea mea, toate finalele pe aparate erau în aceeași zi. Intram în concurs în aceeași formă, nu ieșeam din atmosferă. Așa cum e acum, pot apărea accidentări. Dar mă bucur că fetele au fost acolo, în elita mondială. Data viitoare va fi mai bine”, a spus Amânar.

Așa cum am arătat, Sabrina Maneca-Voinea a făcut și ea contestație pentru nota primită (13.700), dar aceasta a fost respinsă. Tânăra sportivă a apărut în lacrimi la interviul de după competiție, exprimându-și dezamăgirea și nedumerirea cu privire la motivul pentru care contestația ei nu a fost acceptată, în vreme ce contestația americancei Jordan Chiles a fost admisă și soluționată în favoarea sportivei în numai câteva secunde.

„Am fost la arbitra șefă ca să înțeleg de ce s-a făcut această penalizare”

Podiumul final la sol le-a avut pe brazilianca Rebeca Andrade (14.166 puncte) și americancele Simone Biles (14.133 puncte) și Jordan Chiles (13.766 puncte).

Nadia Comăneci, care a urmărit la fața locului evoluția româncelor, s-a dus imediat și a cerut explicații arbitrei șefe, pentru depunctarea evoluției Sabrinei. „Am fost la arbitra șefă ca să înțeleg de ce s-a făcut această penalizare de 0,1 Sabrinei Maneca-Voinea. Au spus că au o fotografie cu o bucățică mică a călcâiului ei, care a ieșit puțin afară din linie, ceea ce eu n-am văzut, dar au refăcut fotografia. Am înțeles că la valoare de dificultate, în prima zi a avut valoarea de 6. Astăzi i-au dat 5,9”, a declarat multipla campioană olimpică la gimnastică.

Reacția Elisabetei Lipă

Citată de Observator News, Nadia Comăneci a declarat, cu referire la evoluția Anei Bărbosu: „Meritam bronzul”, explicând cum americanca a obținut un punctaj mai mare la recalculare, deoarece „a contat nota de la dificultate, nu poți să faci contestație la nota de execuție”.

Sabrina Maneca – Voinea a fost depunctată pentru că ar fi depășit cu o parte din călcâi terenul. Contestația a fost respinsă (captură video TVR)

Nadia Comăneci a distribuit pe rețelele sociale imagini cu gimnasta Ana Maria Bărbosu bucurându-se la anunțul că a câștigat bronzul și plângând câteva secunde mai târziu, când s-a anunțat că a trecut pe locul patru. „Sunt atât de mândră de tine… Te iubim…”, a menționat Nadia Comăneci pe rețelele sociale. Cuvinte de încurajare vin și de la Elisabeta Lipă, șefa Administrației Naționale pentru Sport. Ea a avut un mesaj emoționant pentru Ana Maria Bărbosu şi Sabrina Maneca – Voinea.

V-aţi bătut cu Simone Biles şi Rebeca Andrade pentru podium la sol şi aţi reuşit să impresionaţi!”, le-a transmis aceasta. Totuși, este de remarcat că nici Lipă și nici Covaliu nu s-au alăturat sportivelor noastre și antrenorilor în demersul de a contesta deciziile arbitrilor care le-au depunctat la Jocurile Olimpice de la Paris 20204.

Ana Maria Bărbosu, în lacrimi: „Mi-este rușine”

Ar mai fi de amintit că România nu a mai câștigat o medalie olimpică la gimnastică de 12 ani. Evoluția sportivelor române la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 părea că va aduce o schimbare. Timp de 30 de secunde, Ana Maria Bărbosu a sărbătorit medalia de bronz în finala de la sol, dar o decizie controversată a arbitrilor a privat-o, în final, de această performanță, spre marea bucurie a americanilor.

Ana Maria Bărbosu a fost anunțată câștigătoarea medaliei de bronz pentru a fi depunctată 30 de minute mai târziu (captură TVR)

Gimnasta noastră a fost vizibil afectată de decizia arbitrilor, iar la interviul de după concurs nu și-a putut stăpâni lacrimile. „Mi-este rușine pentru că am mai și urcat acolo sus. Îmi pare rău, pentru că aș fi putut duce din nou România pe podium la gimnastică. A fost o finală la care nu mă așteptam. În primul rând am plâns două zile încontinuu până acum pentru că am ajuns în finală și m-am gândit că mai bine plâng înainte de finală…

și când am văzut că am făcut cel mai bun exercițiu de la această competiție, am fost foarte mândră de mine. Și sunt în continuare. Când am văzut că sunt pe trei m-am gândit că duc din nou România pe podium la Olimpiadă la gimnastică. Și apoi a fost decizia arbitrilor să schimbe chestia asta. Cam multe se întâmplă. Sunt dezamăgită de această decizie (…)”, a spus Ana Maria Bărbosu, potrivit Agerpres.

Nadia Comăneci, rămâne tranșantă în opinia sa. Ea susține că gimnastele românce au avut evoluții extraordinar de bune. „Sunt mândră de aceste fete care au concurat fabulos, iar exercițiile de la sol au fost fantastice astăzi. Mă bucur enorm. Sper că toată lumea de acasă s-a bucurat de această finală. Sper că acești copii vor continua și vor motiva generația de astăzi”, a spus Nadia Comăneci într-una din intervențiile de după finala de la sol.

Surse foto: Oragne sport, capturi video TVR

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre