Simona Ionescu / Redactor Șef

Napoli, orașul cu cele mai multe biserici și monumente religioase din lume: 448

Napoli, orașul cu cele mai multe biserici și monumente religioase din lume: 448
De-a lungul secolelor, un număr incredibil de biserici și monumente religioase (peste 448) au fost construite în inima orașului Napoli, pentru a controla criminalitatea și pentru a mângâia și ajuta oamenii împotriva sărăciei și a ciumei.

Bisericile, comori așezate pe fiecare stradă, face orașul Napoli și mai special pentru orice turist care-i trece pragul. În plus, mulți napoletani, foarte credincioși își exprimă iubirea pentru Dumnezeu nu doar în biserici, dar și în propriile case, care sunt pline de icoane.  

Ediculele de pe străzi

Edicule din Napoli

Dacă vă plimbați prin oraș, cu siguranță veți da peste o ediculă pe o stradă, un fel de altar, dar diferit. Edicula este o structură arhitecturală care poate conține imagini, statui, flori, lumini și lumânări.

Originea sa este foarte veche și se spune că era folosită de grecii care obișnuiau să distribuie imagini ale zeilor de-a lungul vechiului oraș Neapolis.

În timpul regelui Carol al III-lea de Bourbon, în secolul al XVIII-lea, au fost construite multe edicule, nu numai în scopuri religioase, ci și pentru a lumina străzile înguste și întunecate în timpul nopții datorită lumânărilor.

Statui din teracotă cu forme de bărbați și femei goi care ard în flăcări

Unele edicule au statui din teracotă cu forme de bărbați și femei goi care ard în flăcări. Acestea sunt „anime pezzentelle”, sufletele sărace ale păcătoșilor din Purgatoriu care așteaptă absolvirea pentru a intra în Paradis.

Aceste statui au trăsăturile unor persoane reale, realizate pentru rudele din atelierele din San Gregorio Armeno, pentru a le cere oamenilor să se roage pentru sufletele lor pierdute. Multe dintre aceste edicule se găsesc în cartierul spaniol, Pizzofalcone și în centrul orașului.

Gesù Nuovo, cea mai „romană” biserică din Napoli

Gesu Nuevo, cea mai „romană” dintre bisericile din Napoli

De exemplu, oamenii obișnuiau, și încă o fac, să ofere o scrisoare și o placă de metal cu forma unei părți a corpului unui sfânt sau Fecioarei Maria pentru a primi vindecare.

Multe dintre aceste plăci pot fi găsite în bisericile din Napoli, cum ar fi la Gesu’ Nuovo din centro storico. Gesù Nuovo este considerată cea mai „romană” biserică din Napoli. Cu o cupolă uriașă, fresce și stucaturi aurii peste tot, este „uriașă”, iar fațada sa, făcută din pietre negre în formă de diamante, este și ea foarte originală.

Cea mai interesantă structură religioasă din Napoli

Superbele Guglia din Napoli

Guglia este una dintre cele mai interesante structuri religioase din Napoli, un obelisc cu sfinți și îngeri ridicați la cer. Cel mai important este Guglia dell’Immacoltata (Obeliscul Sfintei Maria Imaculată).

 Situat în piazza del Gesu’, în inima orașului vechi, obeliscul a fost comandat de iezuiți în 1743 și finanțat prin donații. Acesta domină piața cu decorațiunile sale bogate de statui, reliefuri și medalioane.  A fost proiectat de arhitectul Giuseppe Genuino și decorat de Matteo Bottigliero și Francesco Pagano în stil rococo. 

În partea de sus se află statuia din cupru aurit a Fecioarei Maria. Chiar și astăzi, în fiecare an, pe 8 decembrie, ziua sărbătoririi Imaculatei, primarul și cardinalul pun o scară lângă monument și urcă pentru a pune o coroană de flori pe capul Madonei.

Sursă foto: www.girlfromnaples.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre