NGC 2264, care se află la aproximativ 2.500 de ani-lumină de Pământ, este numit și „Ciorchinele bradului de Crăciun”. Un grup de stele tinere, unele dintre ele mai mari decât soarele, cu vârste cuprinse între 1-5 milioane de ani, înconjurate de norul gazos al unei nebuloase evocă un veșmânt cosmic decorat cu luminițe sclipitoare.
Sufrageria nu este singurul loc în care anul acesta strălucește bradul de Crăciun. NASA a găsit un loc în spațiu cu propriul brad cosmic care strălucește de sărbători. Obiectul în cauză se numește NGC 2264, cunoscut și sub numele de „Christmas Tree Cluster”, iar cei de la NASA spun că acest „roi de stele” se află în Calea Lactee, la aproximativ 2.500 de ani-lumină de Pământ. „Începe să semene cu un cosmos”, au glumit cei de la NASA într-o postare.
Lumini albe și albastre
Noua imagine compozită, rotită cu 160 de grade în sensul acelor de ceasornic, astfel încât vârful copacului să fie în poziție verticală, include diferite lungimi de undă ale luminii detectate de Chandra, precum și de studiile de la sol. Într-o versiune animată a imaginii, lumini albe și albastre care clipesc reprezintă lumina cu raze X de la stelele tinere detectate de Chandra.
Între timp, norul de gaz care seamănă cu bradul festiv strălucește în lumină optică verde, așa cum a fost observat cu ajutorul telescopului WIYN de 0,9 metri al Fundației Naționale pentru Știință (National Science Foundation) de pe Kitt Peak, în deșertul Arizona-Sonoran.
Stelele albe care strălucesc în întreaga imagine au fost dezvăluite de observațiile în lumină infraroșie cu Two Micron All Sky Survey, care a funcționat între 1997 și 2001. Studierea stelelor tinere, cum ar fi cele din cadrul Christmas Tree Cluster, oferă o perspectivă asupra naturii lor volatile. Stelele tinere pot emite explozii puternice, mai puternice decât cele ale Soarelui nostru, iar astronomii continuă să investigheze acest fenomen.
Un glob de zăpadă înstelat
NASA a anunțat noua imagine la doar câteva săptămâni după ce telescopul spațial James Webb și telescopul spațial Hubble au dezvăluit propria lor descoperire de sărbători. Telescopul spațial Hubble a fost nevoit să caute puțin mai departe pentru a găsi o minune de iarnă cerească.
Hubble a observat miliardele de stele care strălucesc în interiorul unei galaxii pitice numite UGC 8091, care se află la șapte milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Virgo. Aranjamentul galactic al stelelor seamănă puțin cu niște șiruri de luminițe încâlcite, care au fost puse în grabă. Dezordinea este rezultatul faptului că UGC 8091 este o galaxie neregulată, lipsită de aspectul structurat al unei galaxii spirale sau eliptice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook