Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste proastă pentru pensionari, de Crăciun. Încep penalizările

Veste proastă pentru pensionari, de Crăciun. Încep penalizările
Dacă până acum pensionarii erau bucuroși pentru că le intră mai mulți bani în buzunar începând din ianuarie 2024, acum au primit o veste care să le mai domolească fericirea.

Potrivit noii Legi a pensiilor publice, începând cu septembrie 2024, în România va exista doar un singur tip de pensie anticipată. Vestea a căzut ca un trăznet peste pensionari.

Concret, ieșirea la pensie fără penalizări va mai fi disponibilă doar până în august anul viitor, potrivit Legii 360/2023, publicată în Monitorul Oficial. Începând din acel moment, noua lege va înlocui Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Noua lege va intra în vigoare din septembrie 2024.

Va exista un singur tip de pensie anticipată

Printre alte lucruri pe care le prevede legea, este faptul că va exista un sigur tip de pensie anticipată. Până acum, existau două tipuri, pensia anticipată fără penalizare de cuantum și pensia anticipată cu penalizare de cuantum. Va rămâne doar pensia anticipată cu penalizare de cuantum. Asta înseamnă că veți putea ieși la pensie anticipat fără să existe penalizări doar până la data de 31 august 2024.

Cum se obține pensia anticipată fără penalizări

În acest moment, veți putea obține pensia anticipată fără penalizări cu maxim cinci ani înainte să fie împlinită vârsta standard de pensionare. Există însă o condiție și în acest caz: trebuie realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Ce se întâmplă cu pensiile anticipate din 2024

Tot cu un maxim de cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard se va obține și pensia anticipată cu penalizări. În acest caz însă este de ajuns doar realizarea stagiului complet de cotizare. Dar se încadrează și persoanele care depășesc stagiul complet cu până la opt ani. Din septembrie 2024 însă toate aceste lucruri se vor schimba și va rămâne doar pensia anticipată cu penalizare de cuantum.

Din septembrie 2024 va avea loc și a doua mărire de pensiilor

Pensiile bunicilor vor crește prima dată pe 1 ianuarie 2024 prin indexarea cu 13.8%. A doua mărire va avea loc la 1 septembrie, a spus Ciolacu, în urma finalizării procesului de recalculare.  „Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit – să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie.”, a declarat Ciolacu la finalizarea proiectului de lege privind sistemul public de pensii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre