Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună de la Ministerul Muncii. O categorie de persoane va primi bani în 2024

Veste bună de la Ministerul Muncii. O categorie de persoane va primi bani în 2024
O categorie de români va avea parte de o surpriză începând cu anul viitor: vor primi bani. Vestea a fost dată de Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii le dă o veste bună persoanelor cu venit minim garantat și alocații pentru sprijinirea familiei, dar și celor fără venituri sau cu venituri reduse. Vor primi bani în plus.

Ministerul Muncii a anunțat că Guvernul a introdus o nouă formă de sprijin financiar pentru românii cu probleme, începând cu data de 1 ianuarie 2024. E vorba de 400 de lei, ce reprezintă venitul minim de incluziune, (VMI), ceea ce reprezintă un pas important în reformarea asistenței sociale din România. Potrivit Ministerului Muncii VMI are două componente importante: sprijin pentru familiile pentru copii și sprijin pentru incluziune.

Cum se va calcula VMI

Cuantumul VMI va fi calculat în funcție de venitul net ajustat al persoanei singure sau familiei, informează Ministerul Muncii.

Ajutor financiar

Pentru persoanele fără venituri suma va ajunge la 400 lei pe lună pentru cei singuri, în vârstă de peste 65 de ani, și la 275 de lei pe lună/membru de familie. De VMI se vor bucura și familiile cu copii, dar în acest caz acesta se va calcula în funcție de numărul de copii și veniturile familiei.

Cererea pentru VMI trebuie să fie depusă până la 31 decembrie 2023

Persoanele care beneficiază de ajutor social sau alocații pentru susținerea familiei vor trebui să depună VMI până la 31 decembrie 2023. Documentația și cererea va fi depusă personal sau în sistem electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau sectorului Municipiului București.

Informații detaliate se găsesc și pe site-ul Ministerului Muncii, unde a fost pusă la dispoziție o secțiune specială. Prin VMI Guvernul intenționează să ajute la integrarea socială și economică a persoanelor vulnerabile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre