Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicușor Dan a început războiul zăpezii cu primăriile de sector. Primarul Băluță a răspuns tot cu amenzi pentru zăpadă

Nicușor Dan a început războiul zăpezii cu primăriile de sector. Primarul Băluță a răspuns tot cu amenzi pentru zăpadă
Deși foarte rar o face, Primăria Capitalei a transmis în acestă dimineață un comunicat de presă. Prin el informa că operatorii de salubritate din sectoarele 3 şi 4 au fost amendaţi cu 5.000 lei pentru faptul că nu au curăţat în mod corespunzător zăpada şi gheaţa din Piaţa Universităţii şi de pe trotuarele aferente Bulevardului Unirii. Nu peste puțin timp, Primăria Sectorului 4 a anunțat că a amendat Primăria Capitalei.

Up Date. Polițiștii locali de la Capitală, aruncați în războiul zăpezii?

În toată nebunia aceasta din București, când  blocuri întregi nu au apă caldă, când la schimbarea conductelor nu se mai lucrează că a venit înghețul, primarul general Nicușor Dan și oamenii din subordine au început să vâneze locurile din sectoare unde firmele de salubritate n-au strâns toată zăpada. Site-ul știripesurse.ro anunță că a intrat în posesia unor informații despre războiul zăpezii din Capitală, care arată că, de fapt, s-a declanșat un război politic.

Potrivit unor surse din Poliția Locală București, polițiștii locali din DGPLCMB au primit dispoziții direct de la directorul general Eduard Stroe să amendeze autovehiculele de salubrizare din sectoarele 3, 4, 5 și 6. Asta în condițiile în care acestea sunt exceptate de la prevederile HCGMB 134/2004, scrie site-ul citat. De asemenea, sursele invocate mai susțin că vor fi ocolite de la „inspecție” și amendare sectoarele 1 și 2, unde primarii sunt de la USR. Cu siguranță, după debutul acestui scandal ce s-a vrut mediatic, va fi o luptă cu „va urma”.

Știrea inițială

Primăria condusă de Nicușor Dan comunica și faptul că 11 persoane juridice au fost amendat cu 22.000 lei pentru că nu au îndepărtat ţurţurii formaţi la nivelul acoperişului şi nu au curăţat zăpada și gheața formate pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea.

Angajații Primăriei Capitalei n-au făcut exact treaba pentru care a amendat Salubritatea din Sectorul 4

Comunicatul primit la redacție de la Biroul de presă al Sectorului 4 arată că nu numai firmele de salubritate din zona de sud a capitalei nu și-au făcut bine treaba, ci și cei care le-au amendat.

„Urmare a unor controale de rutină, frecvent efectuate în perioada rece a anului, polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 au sancționat Primăria Municipiului București (PMB), prin Administratia Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), pentru nerespectarea obligațiilor legale instituite în sarcina sa în privința îndepărtării stratului de zăpădă și de gheață depus pe aleile pietonale și trotuarele aferente parcurilor pe care aceasta le adminstrează pe raza Sectorului 4 – Parcul Carol și Parcul Tineretului.

 

Astfel, conform notelor de constatare și proceselor verbale de sancționare întocmite de către polițiștii locali, la momentul desfășurării controalelor menționate, aleile pietonale și trotuarele aferente Parcului Carol și Parcului Tineretului erau impracticabile, acoperite cu zăpadă și cu gheață, fapt ce a pus în pericol integritatea corporală a tuturor persoanelor care tranzitează sau vizitează aceste spații.

Aceste aspecte contravin art. 12 din Anexa 1 a HCGMB 120/2010, conform căruia „atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice au obligația ca pe timp de iarnă să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului/construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale” și se sancționează, potrivit art. 43, alin. B, al aceleiași norme legale, cu amendă de până la 2.000 de lei.

Primarul Daniel Băluță spune cu ce sumă au fost amendate PMB și ALPAB

În situația de față, întrucât sunt vizate două locații distincte, au fost întocmite două sancțiuni contravenționale, în sumă totală de 4.000 de lei.

„Este inadminsibil ca după atâtea zile de când ninsoarea s-a oprit, PMB și ALPAB să continue să trateze cu dispreț cetățenii Bucureștiului! Fac un apel către domnul Primar General, Nicușor Dan, să respecte legea și să dispună măsuri în regim de urgență prin care să stopeze pericolul la care sunt expuși bucureștenii care merg în Parcul Carol și în Parcul Tineretului”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre