Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu e glumă! Se dau vouchere pentru renovarea locuinței și achiziționarea de electrocasnice. Cine poate beneficia

Nu e glumă! Se dau vouchere pentru renovarea locuinței și achiziționarea de electrocasnice. Cine poate beneficia
Un număr de 200.000 de români vor beneficia de vouchere care vor putea fi folosite și pentru renovarea locuinței și pentru cumpărarea de electrocasnice.

Negocierile cu Comisia Europeană se apropie de final, iar peste 200.000 de români vor beneficia de vouchere.

Se dau vouchere pentru renovarea locuinței și achiziționarea de electrocasnice. Cine poate beneficia

Beneficiarii vor intra în posesia acestor vouchere cel mai posibil începând de anul viitor. Valoarea unui voucher este de 4000 de lei, iar banii sunt asigurați de la Uniunea Europeană, negocierile cu această instituție fiind aproape de finalizare.

„Acum suntem în proces de finalizare a negocierii cu Comisia Europeană pentru Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială. Este vorba despre un voucher integrat, care are o componentă pentru condiţiile de locuire, în limita unei sume forfetare de 4.000 de lei.

Bugetul alocat este de 600 milioane de euro

Și o componentă de rezilienţă socială, care are în vedere achiziţionarea de electrocasnice pentru persoanele vulnerabile, cele care sunt lipsite de venit sau care au în întreţinere mai mulţi copii.

Bugetul alocat este de 600 de milioane de euro. O componentă din acest buget este destinată voucherelor sociale şi de locuire. Sunt 2.200 de centre comunitare care sunt avute în vedere prin Programul Operaţional şi aşteptăm decizia finală”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Voucherele vor fi acordate o singură dată

Potrivit informațiilor oferite de ministru, aceste vouchere vor fi acordate o singură dată și folosite pentru cumpărarea de mașini de spălat, aragaze sau frigidere. „Electrocasnicele au o anumită durată de viaţă, deci le dăm o singură dată, iar cel de locuire în funcţie de cum se prezintă starea locuinţei. Dar, deocamdată, condiţiile de acordare sunt la nivel de discuţii cu Comisia Europeană, urmând ca la momentul la care se adoptă decizia finală să prezentăm toate detaliile.

„Eu sper ca, începând cu semestrul I al anului 2023, deja acest apel de proiecte să fie lansat”

Sunt cele trei electrocasnice, în limita voucherului de 4.000 de lei, şi sunt gestionate de centrele comunitare care vor funcţiona pe lângă primării. Avem în vedere peste 200.000 de beneficiari. Implementarea va începe imediat ce formalităţile cu Comisia Europeană sunt finalizate.

Eu sper ca, începând cu semestrul I al anului 2023, deja acest apel de proiecte să fie lansat şi să se poată acorda aceste vouchere. Sunt mult aşteptate şi sunt o premieră pentru oamenii care se află în dificultate”, a mai spus Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre