Simona Ionescu / Redactor Șef

O furtună solară va lovi pământul. Care vor fi efectele

O furtună solară va lovi pământul. Care vor fi efectele
Agenția spațială americană NASA a anunțat că o furtună solară va lovi pământul. Aparatele au înregistrat 9 erupții în 24 de ore. Care vor fi efectele.

Soarele este neliniștit și ne va afecta și pe noi.   Aparatele sale au înregistrat în doar 24 de ore 9 erupții din clasa C si 2 din grupa M, a treia ca intensitate, pe o scara de 4 trepte. Erupțiile au proiectat în spațiu materie din coronosferă.

O furtună solară va lovi pământul. Care vor fi efectele

O furtună solară ne poate afecta și pe noi. NASA a anunțat că aparatele au înregistrat mult erupții, produse în doar 24 de ore, scrie evz.ro.

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de cele mai multe dintre efectele erupțiilor solare. Însă, comunicațiile prin unde radio rămân expuse. Fenomenul ar putea avea ca efect apariția aurorelor boreale, în special în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite. Conform experților, vântul solar va atinge Pământul cu o viteza de peste 650 km/h.

O erupție solară puternică s-a produs în anul 1989, când efectele s-au simțit în provincia canadiană Quebec. Undele solare au provocat pagube rețelelor de alimentare cu energie. Capitala provinciei a rămas fără curent electric timp de nouă ore.

În prezent, Soarele este la începutul ciclului său de 11 ani, în care se produc erupții si explozii de intensități diferite. Specialiștii se așteaptă ca aceste evenimente să atingă maximul în jurul anului 2025.

Ce provoacă furtuna solară

Soarele este o stea, o masă de hidrogen electrificat. În timp ce acest fluid se mişcă, energia se acumulează în câmpul său magnetic complex. Această energie magnetică este eliberată prin intermediul exploziilor solare şi a erupţiilor vaste de materiale şi câmpuri magnetice, fenomen cunoscut şi cu denumirea de ejecţii de masă coronară. În timp ce micile explozii solare pot duce la întreruperea comunicaţiilor prin unde radio de pe Pământ, furtunile solare prezintă un risc mai crescut.

Fiecare furtună deţine energia de 100.000 de ori mai mare faţă de întregul arsenal nuclear al lumii

Fiecare furtună deţine energia de 100.000 de ori mai mare faţă de întregul arsenal nuclear al lumii, deşi aceasta se propagă într-un volum spaţial uriaş. În timp ce se roteşte, Soarele lansează erupţii în toate direcţiile în spaţiu. Dacă una dintre acestea se îndreaptă către Pământ, câmpul său magnetic, opus faţă de cel de pe Pământ, se poate contopi cu cel al planetei noastre.

După ce furtuna solară se termină, câmpul magnetic al Pământului se deformează. Când în cele din urmă câmpul magnetic îşi revine la forma iniţială, particule încărcate electric sunt transmise către Pământ. Aici lovesc atmosfera superioară, o încălzesc şi provoacă apariţia unor lumini ce sunt cunoscute şi ca luminile nordice sau sudice. Sursa: evz.ro


Scrisoarea ascunsă de la Albert Einstein. Ce dezvăluiri șocante a făcut fizicianul

Asiaticii și americanii vor vedea Luna Însângerată. La noi e miezul zilei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre