Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă lege a intrat în vigoare din 6 ianuarie. Cine nu o respectă, va plăti amenzi uriașe

O nouă lege a intrat în vigoare din 6 ianuarie. Cine nu o respectă, va plăti amenzi uriașe
O nouă lege care a apărut pe 6 ianuarie 2024 le dă fiori românilor. Cine o încalcă, poate să plătească amenzi care vor ajunge chiar și la valoarea de 10.000 de lei.

Începutul lui 2024 a adus cu sine și modificarea legii privind măsurile de reducere a riscului seismic pentru clădiri. Cine nu va respecta legea intrată în vigoare pe 6 ianuarie, va rămâne cu portofelul gol, plătind amenzi foarte mari.

Este interzisă închirierea locuințelor sau spațiilor în blocurile cu bulină roșie

Potrivit noii legi, nici un proprietar nu mai are voie să închirieze spații sau locuințe în blocurile care au bulină roșie. Amenzile celor care nu vor să respecte litera legii sunt usturătoare, în urma apariției Legii 426/2023, care modifică Legea 212/2022 referitoare la reducerea riscului seismic al clădirilor.

Amenzile se situează între 5000-10.000 de lei

Proprietarii au această interdicție până când clădirea va fi consolidată, dacă proprietarii vor dori să facă acest lucru. Dacă nu se întâmplă acest lucru și totuși vor să închirieze, conform bugetul.ro, vor plăti amenzi între 5000-10.000 de lei.

Proprietarii nu mai au voie să închirieze apartamente în blocuri cu risc seismic. S-a dat legea!

Sunt interzise și desfășurarea activităților în spațiile din blocurile cu bulină roșie

Noua lege interzice și desfășurarea de activități temporare sau permanente în spațiile publice care implică adunarea de cel puțin 50 de persoane într-o cameră. Și în acest caz amenzile ajung tot până la 10.000 de lei.

Ce înseamnă clădiri cu bulină roșie

Inginerul Matei Sumbasacu a declarat pentru ProTV că bulina roșie de pe blocuri înseamnă că acesta este vulnerabil la cutremur, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Specialistul susține că doar în București sunt peste 2000 de clădiri care pot oricând suferi la un cutremur. Printre clădirile publice cu probleme sunt Casa Capșa, Nunțiatura Apostolică din România și Hotel Moxa. Clădirile se pot încadra în următoarele clase de risc seismic: Rs I, Rs II, Rs III și Rs IV și în categorii de urgență U1, U2 și U3.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre