Simona Ionescu / Redactor Șef

O vedetă din serialul Clanul cere introducerea legii Robin Wood. „Să se facă parcuri din banii celor care fac betoane”

O vedetă din serialul Clanul cere introducerea legii Robin Wood. „Să se facă parcuri din banii celor care fac betoane”
Reprezentații societății civile „Între vecini” au înaintat recent Parlamentului o solicitare de reglementare a spațiilor verzi. Un influencer și producător de filme iubit de români sprijină cu toate forțele această inițiativă.

Codin Maticiuc face filme (Miami Bici 1 și 2) și joacă în serialul Clanul de la Pro Tv. Este și un cunoscut influencer, care alături de tatăl tău, dezvoltator imobiliar, a construit câteva blocuri. Acum este alături de ONG-ul „Între vecini” și propune guvernanților să dea o șansă unei „legi care să acorde primăriilor fonduri să facă parcuri și spații verzi”.

Influencerul Codin Maticiuc a făcut o postare pe Facebook în care le-a explicat guvernanților cât de importantă ar fi Legea Robin Wood și le cere autorităților să le ia bani dezvoltatorilor imobiliari. Adresanții sunt șeful Guvernului și președintele Camerei Deputaților.

Protecția parcurilor și a spațiilor verzi

„Avem nevoie de o lege a parcurilor! Mare nevoie. O lege care sa protejeze parcurile și spațiile verzi din București, dar și din țară. O știm cu toții dar poate e și timpul să facem ceva în sensul ăsta. Am citit ieri în Evenimentul Zilei că nu știu ce ONG (Vecinii  ) a pus până la urmă pe hârtie niște principii corecte și cere guvernului ce așteptăm toți: protecția parcurilor și a spațiilor verzi.

„Pentru fiecare metru de beton sa fie un metru de spațiu verde și un pom în proximitate”

Ce doresc ei pe scurt:

– actualizarea registrului spațiilor verzi.

– realizarea unui cadru legislativ pentru crearea unui fond la nivelul primarilor prin taxarea tuturor clădirilor noi pentru cumpărarea și/sau închirierea unor noi spații publice cu scopul de a deveni spații verzi și/sau parcuri. Ce înseamnă asta? Să știm clar care sunt spatiile verzi și parcurile de astăzi și primăriile să aibă bani sa facă altele noi! Cum? Direct proporțional cu betoanele, doamnelor și domnilor! Pentru fiecare metru de beton sa fie un metru de spațiu verde și un pom în proximitate. Cine plătește? Cel care construiește, nu e normal? Nu sună logic?

Codin Maticiuc vrea legea Robin Wood

„Nu mai luați din banii cetățenilor, luați direct de la dezvoltatori”

Domnilor de la guvernare, domnule Marcel Ciolacu, domnilor PSD-iști și PNL-iști deopotrivă, vă rog. Dați o șansă unei legi care să acorde primăriilor fonduri să facă parcuri și spații verzi. Nu mai luați din banii cetățenilor, luați direct de la dezvoltatori. Construiești în Primăverii și Norodului? 50 euro pe metru pătrat către fondul de parcuri. În sectorul 6? 10 euro? Constanța? 15 sau cât credeți. Mamaia pe plajă? 80.

„Treceți o lege care să îi facă pe oameni să zâmbească când văd un monstru care se ridică”

Eu spun asta în timp ce tatăl meu e dezvoltator imobiliar și am construit câteva blocuri în viața noastră. Și aș vrea să mai facem. Doar că luați-ne niște bani care să meargă strict pentru spații verzi. Și apoi vă rog să și faceți spații verzi. Treceți o lege în care să se facă parcuri din banii celor care fac betoane. Nu și din banii celorlalți.

Treceți o lege care să îi facă pe oameni să zâmbească când văd un monstru care se ridică. Să știe că s-a mai făcut un parc în apropiere. Treceți o lege care să ia de băieții cu bani mulți, care fac cartiere întregi, și să dea la verde. Treceți o lege pe care o putem numi Robin Wood”, a fost mesajul lui Codin Maticiuc.

Ce au cerut reprezentanții ONG-ului „Între vecini”

Cu puțin timp în urmă, site-ul pesurse.ro, a anunțat că reprezentanții societății civile „Între vecini” au lansat o scrisoare deschisă Guvernului și Parlamentului, în care au propus patru teme de lucru.

„Românii au nevoie de, vor și merită mai mult spațiu verde. Spațiile verzi sunt un factor indispensabil nu numai în efortul de mitigare și adaptare la schimbările climatice, ci și în asigurarea calității vieții în mediul urban. Pentru creșterea numărului spațiilor verzi de calitate în orașe, la blocuri și nu numai, solicităm crearea la nivelul Guvernului al unui grup de lucru interdisciplinar și intersectorial.

Se dorește crearea de 26 mp spațiu verde pe cap de locuitor

Cu reprezentanți ai administrațiilor locale, ONG-urilor, mediului privat și cel academic, experți locali și internaționali, pentru a crea o strategie credibilă și un plan de acțiune cu scopul de a atinge minimul de 26 mp spațiu verde de calitate pe cap de locuitor în localități, reglementat prin O.U.G. nr. 114/17.10.2007.” susțin reprezentanții „Între Vecini”.

Asociația propune patru sub-teme de lucru: spațiul verde disponibil, calitatea spațiului verde, finanțarea spațiului verde și responsabilitățile pentru crearea de noi spații verzi, dezvoltarea și întreținerea celor existente.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre