Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii de știință avertizează! Guma de mestecat eliberează sute de microplastice în cavitatea bucală

Oamenii de știință avertizează! Guma de mestecat eliberează sute de microplastice în cavitatea bucală
Guma de mestecat eliberează sute de bucăți minuscule de plastic direct în cavitatea bucală, au declarat oamenii de știință recent, în urma unui studiu, avertizând totodată asupra poluării generate de acest produs.

Studiul pilot al oamenilor de știință a încercat să evidențieze o altă cale puțin cercetată prin care particulele de plastic, în mare parte invizibile, pătrund în corpul oamenilor: guma de mestecat.

În ultima perioadă, cercetătorii au descoperit tot mai multe fragmente mici de plastic, numite microplastice, în întreaga lume, din vârfurile munților până în adâncurile oceanelor și chiar în aerul pe care îl respirăm. De asemenea, au fost găsite microplastice răspândite în corpul uman, inclusiv în plămâni, sânge și creier, ceea ce a stârnit temeri legate de efectele potențiale asupra sănătății.

O persoană ar putea ingera 30.000 de microplastice

Lisa Lowe, doctorandă la UCLA, a mestecat șapte bucăți din 10 mărci de gumă, după care cercetătorii au efectuat o analiză chimică a salivei sale.

Aceștia au descoperit că un gram de gumă eliberează în medie 100 de fragmente de microplastic, deși unele au eliberat peste 600. În condițiile în care greutatea unei gume de mestecat este de aproximativ 1,5 grame. În aceste condiții, cercetătorii au estimat că persoanele care mestecă aproximativ 180 de bucăți de gumă pe an ar putea ingera circa 30.000 de microplastice.

Microplastice au fost găsite și în apa din sticle de plastic

Oamenii de știință avertizează! Guma de mestecat eliberează sute de microplastice în cavitatea bucală
Guma de mestecat, plină de microplastice

Alți cercetători au estimat anul trecut că un litru de apă dintr-o sticlă de plastic conține în medie 240.000 de microplastice.

Cea mai comună gumă de mestecat vândută în supermarketuri este guma sintetică, care conține polimeri pe bază de petrol pentru a obține acea textură elastică, au mai explicat cercetătorii. Cu toate acestea, ambalajul nu menționează plasticele în lista de ingrediente, folosind doar expresia „bază de gumă”.

„Nimeni nu îți va spune care sunt ingredientele”, a spus Sanjay Mohanty, cercetătorul principal al noului studiu, într-un interviu pentru AFP.

„Elementele de bază ale gumei de mestecat sunt similare cu cele din anvelopele mașinilor”

Cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică și cinci de gumă naturală, care utilizează polimeri pe bază de plante, cum ar fi seva copacilor.

„A fost surprinzător să descoperim că microplasticele erau abundente în ambele tipuri”, a declarat susține și Lisa Lowe.

La rândul său, David Jones, cercetător la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că l-a surprins faptul că cercetătorii au găsit anumite tipuri de plastic despre care nu se știe că ar fi prezente în gumă, sugerând că acestea ar fi putut proveni dintr-o altă sursă din laborator.

„Oamenii tind să se sperie puțin atunci când li se spune că elementele de bază ale gumei de mestecat sunt similare cu cele din anvelopele mașinilor, pungile de plastic și sticle”, a adăugat David Jones. Studiul a fost prezentat la o întâlnire a Societății Americane de Chimie din San Diego.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri