Simona Ionescu / Redactor Șef

Organ de animal, transplantat în premieră la om. Procedura, descrisă ca un „progres medical major”

Organ de animal, transplantat în premieră la om. Procedura, descrisă ca un „progres medical major”
O echipă de medici a reușit ceea ce este numit acum un „progres medical major”. Un organ de animal a fost transplantat la om, într-o încercare de a-l face să funcționeze precum un „organ punte”, pentru a susține pacienții ce așteaptă un donator uman.

O premieră medicală majoră a avut loc în China, unde o echipă de medici a reușit să transplanteze un ficat de porc la om. Procedura este descrisă drept un „progres medical major”, iar concluziile transplantului au fost deja publicate. 

Ficatul, provenit de la un porc miniatural, avea șase gene modificate. Acesta a fost transplantat unei persoane adulte aflate în moarte cerebrală, pe 10 martie 2024, la Universitatea Medicală Militară Nr. 4 din orașul chinez Xi’an.

Organ de animal, transplantat la om. Familia pacientului a cerut întreruperea procedurii

Medicii și-au prezentat concluziile în cadrul unui studiu („Transplant xenografic de ficat de la porc modificat genetic la om”), publicat în revista Nature. Testul a fost întrerupt după 10 zile, la cererea familiei pacientului. Numele, genul și alte detalii despre pacient nu au fost făcute publice.

Organ de animal, transplantat în premieră la om. Procedura, descrisă ca un „progres medical major”
Un ficat de porc a fost transplantat în premieră la om, de către o echipă de medici din China
Foto: Arhivă

Totuși, medicii au subliniat că ficatul de porc nu a înlocuit complet ficatul original al pacientului. Transplantul, descris ca fiind „auxiliar”, ar putea funcționa ca un „organ punte” pentru a susține pacienții aflați pe listele de așteptare pentru un donator uman.

Ficatul de porc transplantat a funcționat 10 zile 

Ficatul de porc a secretat bilă și proteina albumină, însă în cantități mult mai mici decât un ficat uman. Pe parcursul celor 10 zile, medicii au monitorizat fluxul sanguin, producția de bilă, răspunsul imun și alte funcții esențiale. 

„Studiile viitoare vor trebui să decidă între utilizarea unui grefon punte sau plasarea permanentă a unui xenotransplant. Deși grefonul a secretat bilă și a produs albumină porcină în acest studiu, este puțin probabil ca aceste niveluri să fi fost suficiente pentru a susține corpul uman pe termen lung”, au scris cercetătorii.

Nu e prima oară când un organ de porc e transplantat la om 

Transplanturile de ficat s-au dovedit dificile, deoarece ficatul, spre deosebire de rinichi sau inimă, îndeplinește mai multe funcții. Produce bilă care descompune grăsimile, filtrează sângele și descompune medicamentele și alcoolul.

Oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au atașat anul trecut un ficat de porc unui pacient aflat în moarte cerebrală. Totuși, organul a rămas în afara corpului. Doi pacienți care au primit inimi de porc în SUA au murit. Însă Towana Looney din Alabama, care a primit un transplant de rinichi de porc pe 25 noiembrie 2024, s-a întors acasă. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre