Primul transplant hepatic din Cluj Napoca a avut loc cu puțin timp în urmă. Operația a durat cinci ore și a fost salvată viața unei tinere de 25 de ani, cu o ciroză autoimună, în stadiu terminal.
Intervenția chirurgicală a fost condusă de profesorul Irinel Popescu
Donatorul a fost un tânăr de 41 de ani. Tot de la acest bărbat au fost prelevate inima, care a ajuns la Târgu Mureș, plămânii care au plecat în străinătate și rinichii care au fost trimiși la București. Operația a fost condusă de directorul Centrului specializat din Institutul Clinic Fundeni, profesor doctor Irinel Popescu.
Acesta a fost ajutat de prof dr. Vlad Brașoveanu, șef departament Chirurgie Generală din cadrul Institutului Clinic Fundeni și profesor doctor Nadim al Hajjar, președinte al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.
Anestezia a fost condusă de șefa ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Dana Tomescu.
Cluj Napoca a devenit al treilea centrul de transplant hepatic din România
Această intervenție chirurgicală este a 49-a de acest tip din acest an, iar Cluj Napoca, a devenit Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Octavian Fodor, al treilea centru de transplant hepatic din România.
La Institutul Clinic Fundeni au avut loc 40 de transplanturi de ficat, iar la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași s-au efectuat opt transplanturi.
Cel mai mare centru de transplant hepatic din lume se află în Iran
Cu peste 31.000 de proceduri de transplant hepatic efectuate în întreaga lume, a devenit o procedură vitală și salvatoare pentru persoanele care suferă de boli hepatice.
Deși ratele de succes pot depinde de factori precum vârsta și starea generală de sănătate, rata medie de supraviețuire la un an este de aproximativ 90%, în timp ce rata de supraviețuire la cinci ani este de 70%.
Cele mai mari centre de transplant hepatic din lume se află în Iran, SUA, Marea Britanie (care are un spital ce poartă numele reginei Elisabeta), India, Dubai, Thailanda și Turcia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook