Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră mondială. Organe de porc, compatibile și funcționale în corpul unei femei

Premieră mondială. Organe de porc, compatibile și funcționale în corpul unei femei
Chirurgii din Statele Unite au transplantat pentru a doua oară un rinichi de porc modificat la o persoană în viață, sărbătorind un progres în transplantul de organe de la animal la om.

Transplantul de pompă cardiacă și rinichi de porc a fost realizat la NYU Langone Health din New York asupra Lisei Pisano, în vârstă de 54 de ani. Aceasta suferise de insuficiență cardiacă și de o boală de rinichi în stadiu terminal.

I-au pus o pompă cardiacă mecanică cu câteva zile înainte de transplant

Medicii i-au dat acesteia doar câteva săptămâni de trăit, dacă nu se recurgea la o intervenție medicală… Chirurgii i-au implantat lui Pisano o pompă cardiacă mecanică cu câteva zile înainte de transplant, despre care NYU Langone Health a spus că a fost o premieră mondială pentru această procedură combinată.

Pe lângă rinichiul modificat genetic, medicii au transplantat, de asemenea, pentru ceea ce spitalul a spus că a fost pentru prima dată pe un pacient viu, glanda timus a porcului. Care ajută la „educarea” sistemului imunitar și reduce șansele de respingere a organului.

„Piatră de hotar în călătoria noastră de a pune la dispoziția oricui are nevoie de organe salvatoare de vieți”

O femeie a primit un transplant combinat de pompă cardiacă și rinichi de porc

Chirurgul principal, Dr. Robert Montgomery, a declarat miercuri reporterilor că operația a fost o „piatră de hotar în călătoria noastră de a pune la dispoziția oricui are nevoie de organe salvatoare de vieți”. Montgomery, care a efectuat, de asemenea, primul transplant de rinichi de la porc la om modificat genetic din lume pe o persoană aflată în moarte cerebrală în 2021, a declarat că ultima operație va „aduce mai aproape posibilitatea ca nimeni să nu mai fie nevoit să moară, așteptând ca altcineva să moară, pentru a putea fi salvat”.

Inimi de porc modificate genetic au fost transplantate în 2023 la doi pacienți de la Universitatea din Maryland

Primul transplant de rinichi de porc la un pacient în viață a fost efectuat în luna martie la Massachusetts General Hospital pe un bărbat de 62 de ani. Xenotransplanturile, transplantul unui organ între specii diferite, au fost salutate ca o potențială soluție pentru pacienții care au nevoie de el, pe fondul unei penurii cronice de donatori de organe.

Cu toate acestea, corpul uman poate respinge organele de origine animală, ceea ce înseamnă că acestea trebuie modificate genetic pentru a se asigura că vor fi compatibile, reducând riscul pentru pacient. Inimi de porc modificate genetic au fost transplantate în 2023 la doi pacienți de la Universitatea din Maryland, dar ambii au supraviețuit mai puțin de două luni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre