Pământul ar putea fi lovit de o altă furtună solară puternică în prima săptămână a lunii iunie, care se preconizează că va declanșa pene de curent radio și spectacole incredibile de lumini nordice.
NOAA a dat prima alertă în anul 2005, când Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiații
NOAA a emis un avertisment de furtună geomagnetică severă pe 11 mai, când aceeași pată solară a lovit planeta noastră cu zeci de fluxuri de plasmă energizată.
La începutul acestei luni, Soarele a dezlănțuit cele mai puternice fluxuri de plasmă, cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală (CME), din ultimii 20 de ani, provocând întreruperi ale comunicațiilor în întreaga lume. Alerta emisă de NOAA a fost prima dată din 2005, când Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiații din ultima jumătate de secol.
Aurorele polare ar putea colora din nou cerul
Spectacolul la omenirea a asistat pe 11 mai s-ar putea repeta în curând. Cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani care a avut loc între 10 și 12 mai a fost rezultatul a cel puțin cinci furtuni solare diferite care au lovit simultan planeta Pământ.
Barajul de particule încărcate a lovit magnetosfera Pământului, canalizându-le de-a lungul liniilor câmpului magnetic spre poli și generând pe parcurs aurore. Faptul că acest eveniment a avut loc la câteva zile după Luna Nouă, când cerul era deosebit de întunecat, a făcut posibilă observarea chiar și a celor mai slabe aurore.
„Sfatul nostru este să fim în alertă în nopțile de dinaintea și de după următoarea Lună Nouă”
Acest eveniment s-ar putea repeta în prima săptămână a lunii iunie, a spus fizicianul Ryan French, de la Observatorul Solar Național din Boulder, Colorado. „AR3664/AR13664 devine din nou vizibilă odată cu rotația Soarelui și se va afla din nou în fața Pământului în timpul Lunii noi din 6 iunie. Se va alinia perfect și, de îndată ce pata solară va începe să apară, vom intra în fereastra de oportunitate pentru a observa aurore.
Potrivit francezilor, activitatea geomagnetică la care am asistat luna trecută s-ar putea, așadar, repeta. Așa că sfatul nostru este să fim în alertă în nopțile de dinaintea și de după următoarea Lună Nouă, care va avea loc pe 6 iunie. Nu este exclus să vedem din nou aurore polare chiar și la latitudinile noastre”, a relatat specialistul.
Furtuna geomagnetică din 2022 a fost ultima furtună puternică înainte de începutul lunii mai, care a distrus până la 40 de sateliți Starlink în valoare de peste 50 de milioane de dolari.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook