Pana de curent a paralizat Spania. Autoritățile au declarat stare de urgență și emit ipoteze

Haos în Spania din cauza unei pene de curent care a dat totul peste cap. Telefoanele s-au oprit, mii de oameni au fost blocați în gări și aeroporturi, cozi infernale la bancomate, spitale care funcționează pe generatoare, dar intervențiile chirurgicale au fost amânate. Ministerul de Interne al Spaniei a declarat stare de urgență.
Spania a declarat stare de urgență, iar regiunile care solicită statutul de urgență vor primi sprijin suplimentar. Ce înseamnă asta? Cele 17 regiuni ale Spaniei au propriile autorități alese în mod direct, care se ocupă de o serie de probleme locale din zona lor.
Cu toate acestea, atunci când au loc evenimente majore, cum ar fi o pană de curent la scară largă, așa cum s-a întâmplat, care afectează zone întinse ale țării, regiunile pot obține ajutor suplimentar din partea guvernului național, solicitându-i acestuia să instituie o stare de urgență.
Madrid, Andaluzia și Extremadura au solicitat guvernului central spaniol să preia ordinea publică și alte funcții în timp ce țara se confruntă cu impactul întreruperii alimentării cu energie electrică.
Operatorul portughez de energie susține că un fenomen atmosferic foarte rar ar fi produs blackout-ul care a afectat toată Spania, dar și regiuni din Portugalia și sudul Franţei, susține Sky News.
Potrivit REN variațiile extreme de temperatură din Spania ar fi dus la oscilații anomale ale liniilor de înaltă tensiune. Fenomenul poartă numele de variație atmosferică indusă. Din cauza oscilațiilor au apărut defecțiuni de sincronizare între sisteme. Se pare că va dura o săptămână pentru ca situația să fie remediată în totalitate.
O altă ipoteză lansată a fost ce privind un atac cibernetic. Ideea a îngrozit zeci de milioane de oameni din Europa.
Ca urmare a penei masive de curent, transportul public a fost paralizat, aeroporturile din Madrid și Lisabona au fost închise, rețelele de telecomunicații afectate și orașele au rămas fără semafoare. Din acest motiv, Direcția Generală de Trafic a cerut populației să evite deplasările.
Studenții de la Universitatea Autonomă din Barcelona au fost blocați în campusul din Bellaterra. Cursurile din școlile din Andaluzia au fost oprite, iar profesorii au avut grijă de elevi până când au fost preluați de părinți.
Centrala nucleară Cofrentes din Valencia și-a activat Planul Intern de Urgență în faza de pre-alertă. Potrivit autorităților, centrala are generatoare care pot să funcționeze independent timp de șapte zile. Disperați, oamenii au cumpărat lumânări, lanterne, faruri de mașini, dar și foarte multe radiouri cu tranzistori, singurul mod în care pot afla informații de la autorități.
Cereri uriașe au fost și la gheață, oameni încercând să păstreze alimentele care se dezgheață din cauza lipsei de curent. De asemenea, Guvernul catalan a dublat capacitatea operațională a Mossos d’Esquadra (poliția catalană).
Multe magazine s-au închis deoarece nu le mai funcționau nici casele de marcat, iar pericolul unor furturi era iminent.
Locuitorii Barcelonei își revin încet, încet, din șocul prin care au trecut. În jurul orei 23.00 (24.00, ora României) a revenit curentul, iar oamenii au răsuflat ușurați. „Pe mine m-a prins până la birou. Cu câteva minute înainte urcasem cu liftul, bine că nu m-am blocat. Zece ore fără curent și semnal la telefon. M-am simțit ca într-un episod din Black Mirror. Oricum am ieșit afară, am stat la terasă și am băut bere”, ne-a declarat George, un român în vârstă de 38 de ani, stabilit în Barcelona.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook