În semn de recunoștință, Părintele Sorin Paul Grecu a fost decorat post-mortem de Președintele României cu Ordinul Pentru Merit in grad de Cavaler.
Miercuri 19 Ianuarie 2022, de la ora 16:30, când trupul va fi adus de la Londra în țară, va avea loc la București, în Piața Presei Libere, la Monumentul ARIPI al victimelor represiunii comuniste, o evocare a acțiunii civice a Părintelui Sorin Grecu de îndepărtare a simbolurilor comuniste din locurile publice, începute acum 32 de ani, și continuate apoi și în celelalte țări din Estul Europei, transmite preoțimea care-l va omagia.
Se va depune și coroana de flori din partea Familiei în memoria acestor eroi și în amintirea Părintelui. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu Părintelui pot veni și în Piața Presei Libere.
Tot miercuri, de la ora 19 va avea loc o slujbă de pomenire, ținută de foștii colegi de Facultate și Seminar ai Părintelui, la Biserica Sf Ilie – Rahova (în zona Piața Unirii). Biserica Sfântul Ilie Rahova se află pe strada Constantin Silvestru nr. 79 și strada Sfântul Ilie, pe unde trecea cândva Calea Rahovei. În perioada demolărilor din anii comunismului a fost translatată 51 m, pe pod rulant pentru a face loc Bulevardului Unirii.
Ziua înmormântării
Joi, la înmormântare vor fi prezenți pe lângă Preoții din Peretu și numeroși alți preoți, fiind slujbă Arhierească cu participarea IPS IOSIF, Mitropolitul Europei Centrale și Meridionale și PS GALACTION, Episcopul Alexandriei si Teleormanului.
Sorin Grecu s-a luptat să șteargă simbolurile comuniste
Preotul Sorin Grecu, care a făcut istorie după revoluția din decembrie 1989, a murit saptămâna trecută, la Londra.
Din informațiile noastre, provenite din mediul bisericesc, preotul Grecu a murit după ce s-a infectat cu Covid.
Generațiile de azi nu știu că acest om, un tânăr preot din provincie în 1990, care a fost hărțuit de comuniști și Securitate, s-a înverșunat să șteargă urmele unei epoci roșii.
Imediat după ce s-au liniștit lucrurile în țară, preotul Grecu a apărut în fața Casei Scânteii din București, devenită Casa Presei Libere și s-a postat cu o uriașă pancardă lângă statuia lui Lenin care trona în Piața, între aleile pe care ziariștii mergeau către redacții. S-au scris multe articole despre preotul care cerea demolarea statuii lui Lenin.
Sorin Grecu a făcut greva foamei pentru ca statuia lui Lenin să dispară din Piaţa Presei Libere, locul unde acum se află monumentul „Aripi”, închinat Mişcării de Rezistenţă Anticomuniste.
Preotul a fost nevoit să plece din „țara eliberată de comunism”
După episodul cu statuia lui Lenin, preotul a căzut iar în dizgrație. De data aceasta a noului regim din „țara eliberată de comunism”. Hărțuirea l-a determinat să plece la Londra, după doi ani. Părintele a povestit:
„Ameninţările cu moartea au fost zilnice, cu scrisoare cu ştampilă. Le am şi acum la dosar. Dacă eram călugăr, dacă eram monarh, dacă eram fără o familie, poate că riscam mai mult. Datorită soţiei şi celor două fetiţe… le-am lăsat la şapte ani şi le-am întâlnit după cinci ani la Londra. Când am ajuns pe Heathrow în Londra şi am păşit în zona verde, atât am zis: Doamne ai vrut să fiu liber. Emoţiile sunt emoţii pentru că atunci am putut să simt libertatea unei păsări, să zboare şi să facă orice”.
În Marea Britanie, preotul Sorin Grecu a aşteptat patru ani pentru a primi azil politic. Nu a putut să fie preot şi s-a angajat bodyguard într-un club, a povestit într-un interviu.
Apoi, părintele Grecu a înfiinţat o parohie ortodoxă în Londra, care a funcţionat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross. Între 1997 şi 2012 slujbele au fost săvârşite împreuna cu preoţi din biserica greacă din East Ham.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook