Doi părinți din județul Bihor au primit pedepse cu închisoarea, după ce o instanță a stabilit că retragerea propriilor copii de la școală pentru a-i educa în sistem homeschooling este faptă penală. Metoda școlitului de acasă a devenit una populară în ultimii ani și în România, astfel că inclusiv celebrități au aderat la această formă de învățământ.
În sistemul de homeschooling, părinții sunt cei care își asumă principalul rol în educația copiilor, alegând curriculele, manualele și resursele necesare pentru instruirea celor mici. În codul penal însă, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu este faptă prevăzută şi pedepsită de art. 380: ”părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Părinții au primit condamnare definitivă pentru retragerea copiilor de la școală
Recent, un cuplu din Bihor care și-a retras în 2021 toți cei patru copii din învăţământul general obligatoriu pentru a-i școli acasă a primit o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare. Sesizat cu privire la retragerea copiilor, parchetul a demarat o anchetă soldată cu trimiterea în judecată a celor doi părinți.
Procurorii au constatat că platforma în cauză nu a furnizat cursuri online sau manuale, ci a permis părinților să își aleagă propriul mod de educație și evaluare a copiilor. Singura lor obligație era să transmită de două ori pe an rezultatele testelor, pe baza cărora, la sfârșitul anului școlar, copiii primeau o foaie matricolă.
Părinții cu 8 clase educau copiii
Cei doi părinți au recunoscut fapta, iar din documentele judiciare reiese faptul că cei doi au decis retragerea copiilor de la scoală „întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV, media”.
De asemenea, după cum se arată în hotărârea instanței, raportul de evaluare psihologică relevă o altă disfuncționalitate: îndrumătorii copiilor, cei doi părinţi, nu au pregătire pedagogică şi nici de specialitate, nivelul de educaţie al celor doi părinţi fiind de opt clase (mama), respectiv 12 clase (tatăl).
Instanța nu a acceptat homeschooling-ul ca metodă de învățământ
Astfel, în primă instanță, Judecătoria Aleșd i-a condamnat pe cei doi la câte patru luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de doi ani, timp în care aceștia trebuie să presteze 40 de ore de muncă în folosul comunității. Contestația depusă de părinți a fost respinsă, scrie o publicație de profil.
Hotărârea a fost pronunțată pe 21 decembrie 2023. Instanța a stabilit că homeschooling-ul nu este acceptat ca formă de învățământ în România, iar cursurile urmate în cadrul acestui sistem nu sunt recunoscute în învățământul românesc. De asemenea, școlile trebuie să fie înregistrate în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație.
Legea privind homeschooling, vagă în România
În România, deși homeschooling-ul nu este explicit interzis prin lege, cadrul legal în acest domeniu este destul de vag. Deși Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar nu menționează în mod direct sistemul de învățare de acasă, ea stabilește că educația generală este obligatorie.
Conform aceleiași legi, la articolul 14, „părinții sau reprezentantul legal au datoria să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga durată a învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție”, conform aceleiași surse.
Sanda Ladoși și Dana Nălbaru, printre vedetele care și-au retras copiii de la școală
Printre vedetele autohtone care și-au retras copiii de la școală se numără și Sanda Ladoși, dar și Dana Nălbaru și soțul acesteia, Dragoș Bucur. Sanda Ladoși a devenit mamă extrem de greu, motiv pentru care este foarte protectivă și grijulie când vine vorba de copiii săi. Timp de 2 ani cei doi au învățat acasă, sub supravegherea atentă a vedetei, însă în 2022 s-au întors în sistemul privat din România.
Dana Nălbaru a retras-o și ea pe fiica Sofia din învățământul de stat, în timp ce fiul său, în vârstă de 7 ani, nu a fost niciodată în acest sistem: „Kadri nu a fost niciodată la școală. Nu are nevoie. Nici nu aș ști unde să-l duc. Are un alt nivel. La nici 8 ani, se pregătește pentru un fel de Bacalaureat. E un examen care îți asigură intrarea la anumite facultăți, în funcție de scorul pe care îl ai”, a mărturisit Dana Nălbaru anul trecut despre fiul ei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook