Amenzi și 5000 de lei pentru părinții care nu respectă noile reguli ale Ministerului Sănătății. Instituția a pus în consultare viitorul Contract educațional, care prevede mai multe obligații. Documentul a fost prezentat în proiectul noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).
Ce conține noul Contract educațional
Potrivit Contractului educațional, copilul va trebui să aibă o ținută decentă la școală, iar părinții și reprezentanții legali vor fi obligați să participe la ședințe. De acum încolo totul va verificat de inspectoratele școlare și nu de comitetele de părinți, așa cum se întâmpla până acum.
De asemenea, cine refuză să semneze contractul educațional, fie că e vorba de părinte, reprezentant legal sau directorul unității de învățământ va plăti amendă între 1000-5000 de lei. În cazul refuzului directorului unității de învățământ, se poate merge și mai departe, iar acesta poate fi obligat să presteze și muncă în folosul comunității.
Ce reguli trebuie să respecte părinții
Conform noilor prevederi, modul în care va fi respectat contractul educațional de către părți „se realizează din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unității de învățământ preuniversitar”.
Inspectoratele școlare, respectiv inspectoratul școlar al municipiului București pot să dispună aplicarea măsurilor sau sancțiunilor. Potrivit noului proiect părinții sunt obligați să comunice deschis cu personalul unității de învățământ pentru a asigura participarea elevului, în cele mai bune condiții, la procesul educațional.
Părinții trebuie să participe la ședințele de consiliere parentală
De asemenea, părinții trebuie să-și de acordul la prelucrarea datelor personale ale „copilului/elevului minor, conform cerințelor Regulamentului UE nr.679/2016”. Părintele, respectiv reprezentatul legal își va exprima acordul privind acordarea de servicii de consiliere școlară, în situațiile prevăzute de cadrul legal.
Părinții și reprezentanții legali trebuie să participe fizic sau online la ședințele de consiliere parentală și la ședințele cu părinții. Nu în ultimul rând, părinții trebuie să fie atenți ca micuțul lor să meargă la unitatea de învățământ într-o ținută decentă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook