De apariția noii legi, părinții sunt direct interesați, deoarece are legătură cu bunăstarea copiilor lor. Foarte mulți părinți aleg să își trimită copiii la ore extra curriculare de sport, și așteaptă ca aceștia să facă performanță. În acest caz, alegerea unui antrenor care este performer la rândul lui, poate fi de mare ajutor.
Acest proiect legislativ este în prezent în așteptarea votului decisiv în Camera Deputaților. Astfel, înainte de a-și înscrie copiii la un club sportiv, părinții vor putea consulta numele viitorilor antrenori sau instructori sportivi, precum și calificările acestora.
Ce presupune noua lege de care părinții sunt direct interesați
Proiectul de lege, care a fost deja aprobat de Senat și așteaptă votul final în Camera Deputaților, propune modificarea Legii 69/2000 privind educația fizică și sportul.
Concret, documentul își propune „organizarea, formarea și perfecționarea antrenorilor, instructorilor sportivi și preparatorilor fizici. În contextul dezvoltării economice, politice și sociale, educația, sportul și formarea specialiștilor, precum și schimbarea mentalităților, se adaptează continuu la cerințele pieței și realităților sociale”, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului. Acest lucru se va întâmpla prin Registrul antrenorilor.
Cum va funcționa registrul antrenorilor
Una dintre cele mai importante prevederi ale viitoarei legi este organizarea unui registru electronic al profesioniștilor din domeniul sportiv în România. Acest registru va fi public și va trebui să respecte reglementările GDPR. Astfel, oricine va putea să se informeze cu privire la calificările antrenorilor, instructorilor sportivi sau preparatorilor fizici din țară.
După adoptarea modificărilor, Legea educației fizice și sportului va stabili că, pe lângă profesorii de educație fizică cu diplome de licență sau master, ori specialiștii din domeniul sportiv, vor putea activa și specialiști în asistență medicală, cercetare științifică, organizare și conducere tehnică, precum și persoane care exercită ocupațiile complementare specificate în regulamentul de aplicare a legii.
În plus, sportivii de înaltă performanță retrași din activitate, care au avut rezultate deosebite, vor beneficia de înscriere fără examen la cursurile de formare în domeniul sportiv. Rezultatele notabile sunt definite ca ocuparea locurilor 1 – 6 la campionate europene, mondiale sau jocuri olimpice, atât la probe individuale, cât și la sporturi de echipă.
Noutăți pentru sportivi
De asemenea, în viitorul act normativ se precizează că federațiile naționale vor putea organiza un sistem propriu de licențiere în activitatea sportivă, respectând regulamentul propriu (în conformitate cu regulamentele federațiilor sportive internaționale), un sistem de echivalare a etapelor de licențiere, în acord cu prevederile internaționale specifice fiecărui sport, respectiv standardizarea licențierii conform prevederilor statutelor specialiștilor, aprobate prin hotărâre de guvern.
Care este situația actuală: există un registru cu sub registre
În prezent, Legea educației fizice și sportului prevede un alt tip de registru, și anume registrul sportiv, care este un document ce reflectă înregistrarea cronologică a structurilor sportive, având două componente: sub registrul structurilor sportive fără personalitate juridică și sub registrul structurilor sportive cu personalitate juridică.
Pentru a intra în vigoare, proiectul pentru noua lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, mai arată Avocatnet.ro.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook