Simona Ionescu / Redactor Șef

Pensionarii se vor enerva maxim. Legea care le taie din drepturi, aprobată

Pensionarii se vor enerva maxim. Legea care le taie din drepturi, aprobată
Cei mai mulți pensionar vor avea de suferit de pe urma noii legi. Acesta le interzice să mai cumuleze salarii după ce au ieși la pensie. Adică nu mai pot lucra legal dacă au statut de pensionar, ci trebuie să opteze pentru un singur venit. Evident, există excepții. Acestea vor enerva la culme multă lume.

„Aceasta este o lege de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Domnul Ciucă poate sta liniştit, nu trebuie să aleagă între pensia specială de 13.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi”, a declarat Cătălin Drulă, liderul USR, potrivit News.ro.

Deputatul PNL Tudor Polak a afirmat în cadrul dezbaterilor că PNL a iniţiat acest proiect legislativ încă de acum 2 ani şi că excepţiile existente sunt cauzate ori de probleme punctuale, ori de unele constituţionale. Deputatul Adrian Solomon, de la PSD, a arătat că proiectul vine cu excepţii pentru unele categorii importante precum asistenţii maternali. Dar există și alte excepții. Cum ar fi cumulul pensie-salariu în cazul BNR.

Pe cine avantajează noua lege

Proiectul prevede interzicerea cumulului pensie-salariu cu mențiunea că persoanele care lucrează în instituţii publice  sau companii de stat ori în regii autonome pot continua serviciul după ce implinesc vârsta de pensionare. Menţinerea în activitate se face cu acordul anual al angajatorului. Vor putea cumula pensia cu salariul, pe perioadă nedeterminată şi persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu.

Alte categorii de beneficiari ai excepțiilor sunt aleşii, profesorii, cei angajaţi cu ora să aibă grija de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii şi asistenţii, preoţii și artiştii, membrii Academiei Române, cei care lucrează în autorităţi autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).

Conform legii, salariatul poate fi menţinut în activitate maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, fiind nevoie de un acord anual din partea angajatorului. Pe de altă parte s-a stabilit care sunt categoriile ce își vor putea prelungi activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani: medicii, farmaciştii, asistenţii medicali, moaşele, judecătorii, procurorii magistraţi, după ce dau un examen.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre