Simona Ionescu / Redactor Șef

Pepe i-a tăiat moțul juniorului. Cea mai dulce imagine de la petrecerea de aseară

Pepe i-a tăiat moțul juniorului. Cea mai dulce imagine de la petrecerea de aseară
A fost sărbătoare mare aseară acasă la Pepe. Mai precis, chiar în curtea casei. familia s-a reunit, alături de prietenii apropiați ai artistului, pentru a-l celebra pe  cel mai tânăr membru al familiei Pascu.

Pepe Pascu, fiul  cântărețului s-a născut pe 7 iunie, anul trecut, spre mare bucurie a părinților săi. De bucurie că are un urmaș băiat, care să îi ducă numele mai departe, artistul i-a dat exact numele lui de scenă. „Prințișorul” familiei, așa cum este el alintat de părinții săi, a împlinit un an și s-a bucurat maxim de întreaga petrecere de la care nu au lipsit bunici și nici surorile sale mai mari, fiicele lui Pepe cu fosta soție, Raluca Pastramă.

Seara târziu, părinții au arătat că tăierea moțului a fost consistentă. Micul Pepe a rămas fără un zuluf lung, care a fost legat apoi cu o panglică albastră și  va fi păstrat în amintirea momentului.

Ce reprezintă tradiția tăierii moțului

Tăierea moțului este o tradiție respectată în România, care, însă, nu e o practică creștină. Cunoscut de sute de ani, acest ritual e motiv de petrecere în familie, alături de nași și prieteni. Tăierea moțului se practică în ziua în care copilul împlinește un an. Dacă e băiețel i se taie o șuviță din păr, dacă e fetiță, i se rupe o turtă deasupra creștetului, în formă de cruce. Și fetițelor li se taie un zuluf din păr, ca amintire. Se spune că nașii au un rol esențial în tăierea moțului, în calitate de părinți spirituali ai nou-născutului. Tradiția spune că sărbătoritul va purta haine noi.

În timpul ceremoniei, nașii îi vor lega părul copilului cu o fundiță colorată, apoi, părul va fi lipit cu ceara picurată din lumânarea de botez, care va trebui să fie aprinsă pe toată durata ceremoniei. După tăierea moțului, turta se rupe în formă de cruce, iar bucățile acesteia vor fi împărțite invitaților, pentru a-i umple de bogăție. Totodată, copilului i se etalează, pe o tavă, o serie de obiecte, crezându-se cu tărie că acela ales îi va influența copilului viața, ca adult.

La tăierea moțului, se pot pune următoarele obiecte pe tavă: carte, pix, bani, chei de mașină, olindă, verighetă, farduri, parfum, icoană, stetoscop, obiecte muzicale, etc. Copilul va alege trei dintre ele, fiecare cu o anumită semnificație pentru viitor.

Șuvița de păr se păstrează

Conform tradiției, copilul nu va fi tuns până la vârsta de un an, cu excepția șuviței care i se taie în timpul botezului de către preot.După tăierea moțului, operațiune care va fi făcută de nașa sărbătoritului, părinții vor păstra ca amintire moțul tăiat, într-o cutiuță specială, ca și amintire.

Sursa foto / video: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre