Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol. Aceste lucruri trebuie să le știi pentru a-ți păzi copilul și pe tine de o astfel de boală

Pericol. Aceste lucruri trebuie să le știi pentru a-ți păzi copilul și pe tine de o astfel de boală
La prima vedere pare greu de crezut, dar ficatul gras poate să apară și la copii, atunci când există o acumulare excesivă a grăsimii în ficat.

Statisticile au scos la iveală un adevăr dureros: ficatul gras este o afecțiune care a devenit tot mai frecventă la copiii mici.

Din nefericire, pentru ficatul gras nu există medicamentație, dar specialiștii spun că odată ce se scade un procent cuprins între 10-15% din greutatea corporală, scade și grăsimea din ficat. Recomandarea este atât pentru copii, cât și pentru adulți.

„Un copil trebuie să mănânce trei mese principale pe zi”

„Ne-am obișnuit, stând la televizor, să ronțăim în continuu, este cumva un reflex, problema este că organismul este scăldat în insulină. Flux continuu de insulină înseamnă că pancreasul, organul care o produce, lucrează non-stop. Nu putem să-l folosim non-stop, ar fi ca un motor care până la urmă ajunge să meargă în gol.

Un copil trebuie să mănânce trei mese principale pe zi, eventual cu un singur fel, nu e obligatoriu să avem 3 feluri la o masă, 3 mese și 2 gustări este arhisuficient pentru un copil peste 3 ani. La adolescent sunt suficiente doar cele 3 mese principale.”, recomandă dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru, citată de stirileprotv.ro.

Glucoza trebuie să plece din sânge în mușchi

Specialistul susține că toate alimentele se transformă în glucoză în sânge, dar pentru o bună funcționare a organismului, trebuie să plece din sânge în mușchi. Și acest lucru se întâmplă, doar dacă micuțul face mișcare. „În loc să se ducă în muşchi, se depune în ficat. Se duce și depune în aceste grăsimi trigliceride.”, spune specialistul.

Iar perioada cea mai periculoasă când un copil se poate trezi atât cu un ficat gras, cât și obez, este cuprinsă între șapte-nouă ani. Desigur, orice copil are voie să consume ceva dulce, acesta fiind și recomandat, dar Organizația Mondială a Sănătății susține că micuții de până la cinci ani, trebuie să se joace în voie. Iar după vârsta de cinci ani, trebuie să stea cel puțin o oră afară și să zburde.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre