Oamenii de știință susțin că înghețata la cornet cumpărată de la aparate poate pune în pericol viața consumatorilor. Pentru că aparatele pentru înghețată pot găzdui bacterii periculoase.
„Aparatele trebuie curățate și dezinfectate la fiecare 10-24 de ore”
Întrucât înghețata este distribuită de un aparat, este vulnerabilă la contaminare dacă aparatele nu sunt igienizate corespunzător. Potrivit lui Janilyn Hutchings, Certified Profession in Food Safety de la State Food Safety, „aparatele de servit înghețată trebuie curățate și dezinfectate la fiecare 10-24 de ore”.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Dacă managerii de restaurante sau vânzătorii de înghețată nu fac acest lucru, aparatele pot dezvolta rapid mucegai sau, mai rău, pot deveni un teren propice pentru tot felul de bacterii invizibile. În plus, a curăța un aparat de înghețată nu e un proces simplu.
Aparatele sunt foarte greu de curățat
Potrivit lui Hutchings, aceste mașini „includ adesea părți care pot fi demontate și curățate”, în timp ce „alte părți trebuie curățate pe loc”. Instruirea angajaților pentru a dezasambla și dezinfecta corect aparatele poate fi o provocare.
Și chiar dacă angajații știu cum să o facă corect, Hutchings spune că această sarcină este „de obicei uitată în rutinele de curățare ale lucrătorilor din industria alimentară”.
Înghețata este făcută cu o bază nepasteurizată care trebuie păstrată la temperatura de refrigerare – sub 40 de grade, ceea ce nu se întâmplă. De aceea, sunt șanse mari ca înghețata să fi fost vulnerabilă la tot felul de bacterii înainte de a ajuns în cornet. Și toate aceste bacterii pot îmbolnăvi grav.
Vă puteți contamina cu stafilococ
În ultimele câteva decenii, au existat numeroase cazuri de toxiinfecție alimentară cauzată de aparatele de înghețată. În 2005, peste 120 de persoane din Ohio s-au îmbolnăvit atunci când un aparat de înghețată a fost contaminat cu stafilococ.
În 2016, doi pacienți spitalizați în Seattle s-au îmbolnăvit și mai rău după ce au savurat milkshake-uri de la cantina spitalului. În acest ultim caz, milkshake-urile au fost contaminate cu listeria, care, potrivit lui Hutchings, este „probabil cea mai periculoasă… pentru că poate fi mortală”.
Listeria este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate
Și în august 2023, trei persoane au murit și mai multe s-au îmbolnăvit după ce au băut milkshake-uri contaminate cu listeria. Vina a fost dată de o mașină de înghețată curățată necorespunzător la un local de burgeri din statul Washington.
Listeria este extrem de periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate, deoarece poate avea efecte grave asupra copilului, inclusiv nașterea prematură sau nașterea unui copil mort”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook