În timp ce majoritatea ploilor de meteori sunt cel mai bine observate în primele ore ale dimineții, meteorii Draconidelor pot apărea oricând după lăsarea întunericului.
Spectacol modest de stele căzătoare
Acest lucru se datorează faptului că punctul lor radiant – constelația din care par a proveni este Draco, dragonul, care poate fi găsit pe cerul nordic. Draco este o constelație circumpolară, ceea ce înseamnă că pare să se rotească în jurul lui Polaris, Steaua Polară, o dată la fiecare 24 de ore.
Prin urmare, Draco este întotdeauna vizibilă în emisfera nordică sub cer senin. Potrivit American Meteor Society, Draconidele sunt o ploaie de meteori variabilă, ceea ce înseamnă că este de așteptat un spectacol modest de stele căzătoare, cu o mică șansă de activitate puternică.
Draconidele produc de obicei aproximativ 10 meteori pe oră în timpul vârfului ploii, potrivit EarthSky.org.
Constelația Draco are forma unei cozi de șarpe în zig-zag
Aceasta face ca seara de 8 octombrie să fie o ocazie excelentă de a privi stelele, și de a vedea câteva căzătoare. Fiind una dintre cele mai mari constelații nordice, Draco este cel mai bine vizualizată în această perioadă a anului ca o coadă de șarpe în zig-zag, formând o formă vagă de Z deasupra Carului Mare pe cerul din nord-nord-vest.
Constelația adăpostește atracții din adâncul cerului, inclusiv uimitoarea Nebuloasă Ochi de Pisică (NGC 6543), Galaxia Cățelușului (UGC 10214) și Galaxia Fusului (M102), conform Constellation-Guide.com.
Ploaia de Draconide, numită și Giacobinide, este o adevărată ciudățenie, în sensul că punctul său de radiație se află cel mai sus pe cer când se lasă întunericul. Acesta este motivul pentru care veți vedea mai multe Draconide în orele de seară decât în orele de dimineață.
În 1933 și 1946 au fost câteva mii de meteori pe oră
Cometa mamă a ploii de meteoriți Draconide, obiectul responsabil pentru praful pe care îl vedem arzând în atmosfera noastră, este mica cometă periodică 21P/Giacobini-Zinner.
Această cometă se apropie de Soare cam la fel de mult ca Pământul. Apoi se aventurează înapoi chiar pe lângă orbita lui Jupiter, înainte de a reveni 6,6 ani mai târziu. Resturile cometei nu sunt împrăștiate uniform în jurul orbitei sale. Multe dintre ele sunt încă grupate în apropierea cometei.
În 2011, observatorii europei au văzut peste 600 de meteori pe oră
Prin urmare, atunci când cometa revine în vecinătatea noastră, ea poate produce o ploaie spectaculoasă de meteori cunoscută sub numele de furtună de meteori. Acest lucru s-a întâmplat în 1933 și 1946, cu câteva mii de meteori pe oră.
În anii 1985, 1998 și 2018, a produs o creștere a numărului, dar nu și furtuni de meteori. Observatorii europeni au văzut peste 600 de meteori pe oră în 2011.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook