Simona Ionescu / Redactor Șef

Poftiți la expoziția “Corina Chiriac, Istoriile  unei mari artiste”! Rochiile artistei sunt la muzeu

Poftiți la expoziția “Corina Chiriac, Istoriile  unei mari artiste”! Rochiile artistei sunt la muzeu
Corina Chiriac a anunțat încă de anul trecut că a făcut o donație importantă Muzeului Național de Istorie a României. Rochii cu care a strălucit pe scenă, amintiri dragi, chiar și trofee și bluza de la botezul ei. Poftiți să le vedeți!

Pe scenă, Corina Chiriac  a fost mereu strălucitoare, cu o ținută impecabilă, de mare vedetă. Cele mai frumoase dintre rochiile purtate pe diverse scene au ajuns acum piese de muzeu. Timp de două luni le puteți vedea și fotografia.

Poftiți la expoziția “Corina Chiriac, Istoriile  unei mari artiste”!

Corina Chiriac a donat în septembrie, peste 300 de obiecte personale Muzeului Național de Istorie a României. Trofeele de la Cerbul de Aur și Steaua fără nume, cele mai frumoase rochii, instrumente muzicale. Plus, discuri de vinil cu dedicații, medalii, carnetele de artist și chiar pașapoarte. Vor putea fi văzute de către fanii ei, începând de miercuri, 2 februarie, în fiecare zi.

”M-am gândit că aceste documente merită să fie văzute, în viitor, de mai multe generații. Poate vor dori să vadă cum arăta trofeul Cerbul de aur în 1971. În spatele meu este o rochie de paiete argintie. Vă spun așa, la ureche, să nu ne audă nimeni, uitasem cât eram de slabă. O rochie foarte frumoasă, pe care am purtat-o la multe festivaluri și concerte.

Aici, în spate, aveți un trofeu care are o stea și o cheia sol. Este primul trofeu oficial pe care l-am obținut la concursul televizat Steaua fără nume. Aici aveți Trofeul Cerbul de aur, ediția 1969 -1971. Este un atestat de liber profesionist, din anii 70, mai precis 72. Se obținea în urma unui concurs cu juriu”, a explicat draga noastră artistă.

Cele mai frumoase dintre rochiile purtate de Corina Chiriac pe diverse scene au ajuns acum piese de muzeu. Timp de două luni le puteți vedea și fotografia.

A donat bluza de la botezul ei

Printre obiectele donate se află și haine vechi de peste șapte decenii. ”Bluzița asta este de la botezul meu, a păstrat-o mama. E din noiembrie 1949. S-au păstrat 3 piese, le-a păstrat mama. Au fost superb restaurate de către echipa muzeului. Aici am un carnet internațional de conducere, când m-am întors din SUA. Cred că este unic. Nici nu știu dacă se mai eliberează cu poză. Am un bilet de avion din anii 70, care arăta ca un carnet de cecuri. Am păstrat câteva bucăți și le-am donat muzeului.

Colecția donată mai cuprinde discuri de vinil cu autografe, instrumente muzicale vechi,diplome, medalii, legitimații de artist”, a spus Corina Chiriac. O altă parte importantă a colecției vine de la familia artistei.

 

Exponatele pot fi fotografiate

”Dragi prieteni, bun găsit. Cu multă emoție și bucurie vă  anunț că începînd de mâine miercuri 2 februarie, Sărbătoarea Întîmpinării Domnului, se deschide Expoziţia donaţiei mele de anul trecut. Expoziția se numește «Corina Chiriac, Istoriile  unei mari artiste», se  desfășoară pe parcursul a două luni, februarie și martie anul acesta. Poate fi vizitată în fiecare zi între orele 9 și 17, în afară de lunea și marțea cînd muzeul este închis.

Doamnele vor avea ocazia să vadă de aproape 28 de  rochii de-ale mele unicat!  Domnilor, le recomand un magnetofon marca Royal  Coronet Webcor care are  microfon, radio, merge pe  două viteze şi imprimă pe  bandă magnetică de la radio. A fost cumpărat de tata în anii 1950 și este în perfectă stare de  funcționare.

Încă o veste bună: aveți libertatea să vă fotografiați lîngă exponatele mele și de a le posta unde doriți,  pentru o frumoasă amintire ! Sper ca în viitor, colegii mei artiști să doneze la rîndul lor obiecte personale,  pentru alte expoziții colective!

Vreau să mulțumesc inimoasei echipe care a  trudit la realizarea  expoziției. Vă doresc vizionare plăcută!”, a anunțat Corina Chiriac pe rețelele de socializare.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre