Simona Ionescu / Redactor Șef

Polii magnetici ai Soarelui sunt pe cale să dispară. Cum va afecta omenirea

Polii magnetici ai Soarelui sunt pe cale să dispară. Cum va afecta omenirea
Potrivit specialiștilor, în urma schimbului de polaritate, polii magnetici ar putea să dispară. Acest lucru ar putea duce la apariția mai multor furtuni geomagnetice care să lovească Pământul în urma lor.

Ca urmare a schimbării polilor o secțiune a magnetosferei solare numită foaie de curent heliosferic, un inel de electricitate suflat de vântul solar, devine mai slabă decât de obicei. Ce se poate întâmpla pentru omenire.

Polii magnetici ai soarelui își schimbă pozițiile la aproximativ 11 ani, pe măsură ce soarele se apropie de perioada sa cea mai activă (maximul solar). Perioada de timp în care soarele rămâne fără poli variază de la un ciclu solar la altul. „Inversiunea polară solară este un fenomen normal care are loc la fiecare 11 ani. Noi numim acest lucru ciclul solar.

„Peste o jumătate de ciclu (5,5 ani de acum încolo), polii vor fi bine definiți și vor arăta mai mult ca o bară magnetică”

Inversarea are loc atunci când polii în sine sunt pe cale să dispară, dar de fapt este atunci când soarele este cel mai activ. Dacă ați putea vedea câmpul magnetic al soarelui chiar acum, ar fi o mare încurcătură de linii de câmp magnetic fără o formă coerentă. Peste o jumătate de ciclu (5,5 ani de acum încolo), polii vor fi bine definiți și vor arăta mai mult ca o bară magnetică.

Erupțiile solare pot lovi Pământul și provoca furtuni geomagnetice

Ceea ce înseamnă că acum, când ne aflăm la maximul solar, cu o mare dezordine a câmpurilor magnetice solare, avem parte de mai multe erupții solare și ejecții de masă coronală. Acestea pot lovi Pământul și pot provoca furtuni geomagnetice în atmosfera noastră, ceea ce anul trecut a cauzat pierderea a aproximativ 50 de sateliți Starlink”, a declarat pentru Newsweek Daniel Billett, cercetător în domeniul fizicii spațiale la Universitatea din Saskatchewan.

„La un moment dat, toată această energie potențială stocată trebuie să fie eliberată”

La rândul său, Gareth Dorrian, cercetător în domeniul științelor spațiale la Universitatea din Birmingham a menționat că, în esență, este un proces ciclic de acumulare și eliberare de energie. „Câmpul magnetic al soarelui se comportă puțin ca o mulțime de benzi elastice care, în timpul fazei ascendente a ciclului solar în care ne aflăm acum, devin din ce în ce mai încurcate și învălmășite. La un moment dat, toată această energie potențială stocată trebuie să fie eliberată, ceea ce reprezintă perioada haotică numită maxim solar.

Polii soarelui ar putea să dispară. Sursă foto: www.newsweek.com

Cum se formează petele solare

Odată ce această energie stocată este eliberată, câmpul revine la o stare mai puțin încâlcită și mai simplă, doar pentru a începe din nou ciclul. În esență, este un proces ciclic de acumulare și eliberare de energie. Câmpul magnetic al Soarelui se încordează pe suprafața vizibilă a Soarelui (fotosfera) și, la cea mai mare densitate, poate duce la apariția unor regiuni întunecate numite pete solare. La maximul solar, există multe pete solare, la minimul solar, sunt puține sau deloc”, susține specialistul.

Următorul maxim solar va fi în 2025

Oamenii de știință susțin că următorul maxim solar a fost prognozat pentru anul 2025, dar soarele a devansat acest ciclu. Și a trimis un număr mai mare de erupții și CME-uri decât ar fi de așteptat de obicei cu doi ani înainte de maxim. „În timpul minimului solar, soarele are un câmp magnetic bipolar clar, cu un vânt solar rapid și relativ netulburat. La maximul solar, întregul câmp magnetic solar devine destul de haotic, cu un flux de vânt solar foarte variabil… și un număr mare de erupții solare și CME-uri”, a mai precizat Gareth Dorrian.

Polul magnetic sudic aproape că a dispărut complet

Schimbarea polilor soarelui este un semn că se apropie maximul. În prezent, polul său magnetic sudic a dispărut aproape complet, iar polul nord abia rezistă. Se așteaptă ca acest lucru să trimită valuri în foaia de curent heliosferic, ceea ce va avea, de asemenea, un impact asupra vremii spațiale de pe Pământ.„ Atunci când se află la minimul solar, avem parte de o foaie de curent oarecum previzibilă, deoarece polii sunt bine definiți, astfel încât nu este foarte variabilă atunci când atinge Pământul.

Gândiți-vă la asta ca la niște valuri ale câmpului magnetic care lovesc Pământul, ca niște valuri pe o plajă… aveți vârfuri și depresiuni. La maxim, tot valuri sunt, dar există mai multă structură și variabilitate. Diferențele în foaia de curent între maxim și minim nu au un impact uriaș asupra Pământului [în comparație cu erupțiile], dar afectează mișcările din atmosfera superioară”, a continuat Billett.

„Civilizația umană a fost martoră și a catalogat 25 de cicluri solare”

În ciuda efectelor sale care sună înfricoșător, impactul în viața reală asupra Pământului este probabil să fie minim, cu excepția cazului puțin probabil al unei erupții sau al unei CME excepțional de puternice care se îndreaptă spre noi. ”Cele mai multe efecte ale meteorologiei spațiale pentru oameni sunt tehnologice.

Furtunile solare pot întrerupe operațiunile sateliților și, ocazional, pot deteriora infrastructura de la sol. Ar trebui să subliniez, totuși, că civilizația umană a fost martoră și a catalogat 25 de cicluri solare [dacă îl includem și pe cel actual], dintre care șase au avut loc în Era Spațială, așa că ar trebui să fim în regulă”, susține Dorrian.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre