Simona Ionescu / Redactor Șef

Poliția Română în alertă, avertizează pe toată lumea: „Sperăm că nu aţi accesat acel link!”

Poliția Română în alertă, avertizează pe toată lumea: „Sperăm că nu aţi accesat acel link!”
Utilizatorii de internet din România  se confruntă cu un atac cibernetic masiv. Poliția avertizează lumea să nu deschidă link-urile primite prin SMS.

Poliţia Română a transmis o avertizare, pe Facebook, în care cere utilizatorilor de telefonie mobilă să nu acceseze sub nicio formă un link anume primit pe sms. Potrivit unui specialist, este vorba de un atac cibernetic la scară largă, scrie News.ro.

„Aţi primit şi dumneavoastră acest mesaj? Sperăm că nu aţi accesat acel link! Reamintim! Nu accesaţi link-uri primite de la persoane necunoscute! Nu vă lăsaţi înşelaţi! Vă rugăm să distribuiţi acest mesaj şi să le reamintiţi persoanelor vulnerabile de riscurile la care se expun în mediul online! Vă mulţumim!”, se arată în mesajul Poliţiei.

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a declarat la Antena 3 că este vorba despre un atac cibernetic.  „Este un atac cibernetic la scară largă. Foarte mulţi cetăţeni din România au primit acest mesaj cu un link. Recomandăm tuturor să nu dea click pe acest link şi să şteargă de îndată acest mesaj. Se pare că este un virus, un troian bancar, care este programat să extragă informaţii sensibile şi să infecteze telefoanele utilizatorilor”, a spus expertul.

Utilizatorii de internet sunt expuși constant la viruși cibernetici

Astfel de atacuri nu sunt o noutate. Așa cum probabil vă amintiți, la începutul toamnei se manifesta virusul Joker, care ataca mai ales telefoanele cu android. Culmea, virusul fusese implementat prin intermediul a nu mai puțin de 8 noi aplicații disponibile în magazinul de aplicații Google Play. Virusul avea capacitatea de a instala în secret programe de spionaj pe dispozitive dar și să aboneze utilizatorul la aplicații costisitoare.

Avertisment și de la DNSC

Și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis o alertă cu privire la noua tentativă de atac cibernetic asupra terminalelor mobile, prin intermediul unor mesaje SMS. „Unii utilizatori au primit deja sms-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise.

Scopul principal al atacatorilor este extragerea de la potențialele victime a datelor sensibile (personale, financiare și de autentificare). Nu furnizați astfel de date la cerere, după accesarea unor link-uri provenite din surse dubiose”, au transmis reprezentanții DNSC.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre