Nicolae-Ciprian Vrânceanu este fostul prim-vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal (PDL) Covasna, care în trecut a fost și director al Romtelecom Covasna și al SC Telecomunicații CFR S.A. El a fost reținut pe 11 noiembrie 2022, iar ulterior instanța a dispus arestarea sa preventivă. Acuzațiile erau extrem de grave: violență în familie, amenințare, rele tratamente aplicate minorului și corupere sexuală a minorilor. Vrânceanu fusese reclamat la Poliție de trei dintre cei opt copii ai săi, iar tratamentul la care tatăl i-a supus sunt inimaginabile.
Calvarul copiilor ar fi început când soția lui Nicolae-Ciprian Vrânceanu a decedat. Faptele s-au petrecut la domiciliul din Brașov, deși politicianul PDL figura oficial că locuia în Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Iată primul comunicat al procurorilor, când încă nu aveau toate informațiile și probele atrocităților.
„În perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022, o persoană de sex masculin, tatăl celor trei persoane vătămate, a comis numeroase acte de natură a pune în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale și morale a acestora, respectiv:
– A aplicat măsuri și a supus persoanele vătămate la tratamente umilitoare, precum obligarea acestora să participe la „ședințe”, unde erau forțați să stea jos pe scaun în timp ce le ținea prelegeri, iar dacă vreunul dintre copii îndrăznea să se opună celor povestite, acesta îi înjura și lovea. Prelegerile vizau chestiuni de natură a le periclita grav dezvoltarea intelectuală și morală
– În aceleași împrejurări, a forțat persoanele vătămate să stea în genunchi, să își ceară scuze şi să îi sărute mâna
– A agresat-o fizic pe una dintre persoanele vătămate, prin lovirea cu pumnii în zona feței și a pieptului
– A amenințat-o cu moartea pe aceeași persoană vătămată, respectiv că o va băga ”jos” lângă mama sa (n. red.: mama celor trei copii a murit în urmă cu doi ani)
– A obligat pe toate cele trei persoane vătămate, una dintre ele în vârstă de 11 ani la momentul respectiv, să vizioneze o înregistrare care surprindea întreținerea de raporturi sexuale, de natură a le periclita grav dezvoltarea morală”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
Unul dintre cei trei copii care au depus plângere pentru că ar fi fost abuzați de Vrânceanu a împlinit vârsta de 18 ani între timp. Ceilalți doi se află acum în grija Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov.
Ulterior, cercetarea procurorilor și instanței avea să constate că, dacă băieții îndrăzneau să-și întrerupă tatăl, îi lovea și îi amenința cu moartea. Totodată, erau obligați să întrețină relații intime cu prostituate, să vizioneze filme pentru adulți și înregistrări video care îi surprindeau pe părinți în timp ce întrețineau acte sexuale.
Instanța a decis că Nicolae-Ciprian Vrânceanu trebuie să plătească daune morale către copiii lui în valoare de 250.000 de lei. Sentinţa Judecătoriei Braşov nu este definitivă.
Tatăl abuzator este cercetat și de DNA
Cu puțin timp înainte de reclamația copiilor, tot în noiembrie 2022, DNA Central a anunțat că l-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe Nicolae Vrânceanu pentru abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 3.152.699 lei.
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2010, inculpatul Vrânceanu Ciprian-Nicolae, în calitate de director general al SC Telecomunicații CFR SA, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi încheiat în mod fraudulos, în dauna societății comerciale pe care o conducea, 57 de contracte cu 27 de societăți comerciale, avocați sau persoane fizice autorizate, contracte având ca obiect prestarea unor servicii (în special de audit, certificare, consultanță, evaluare profesională, lucrări de construcții) sau livrarea unor bunuri (aplicații IT) care nu erau necesare. De asemenea, inculpatul ar fi efectuat sau ar fi dispus efectuarea plăților în baza contractelor amintite, deși o parte din aceste servicii nu s-au executat sau executarea a fost formală, simulată, iar bunurile fie nu au fost livrate, fie nu erau corespunzătoare, utilizabile. Beneficiarii contractelor frauduloase ar fi fost cunoștințe, prieteni, colegi de partid sau foști colegi de serviciu.
Prin activitățile descrise s-ar fi cauzat un prejudiciu în cuantum de 3.152.699 lei. Societatea Telecomunicații CFR SA s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București”, se arăta în comunicatul DNA din 2022.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook