Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea celui mai tânăr miliardar din lume. Este din Bulgaria

Povestea celui mai tânăr miliardar din lume. Este din Bulgaria
Se ”bate” cu veteranii din topul bogaților din lume. Are doar 35 de ani și este din Bulgaria. Desigur, are studii în America, la celebra Universitate Standford.

Aproape toată planeta ”s-a mutat” pe Internet. Pandemia i-a ținut pe oameni în case și navighează pe platformele online. Așa a făcut mulți bani un tânăr original din Bulgaria. Acum este cel mai tânăr miliardar din lume, iar experții spun că își va dubla curând averea.

Povestea celui mai tânăr miliardar din lume

Vlad Tenev s-a născut la țărmul Mării Negre, mai exact la Varna, Bulgaria. Pe când avea 5 ani a plecat cu părinții, ambii angajați la Banca Mondială, în Statele Unite. A studiat matematica și unde a pus bazele celebrei platforme de tranzacții online, Robinhood.

Acum presa de peste ocean îl compară pe Vlad Tenev cu Elan Musk, patronul SpaceX. CEO-ul și co-fondatorul Robinhood, Vlad Tenev, are o avere estimată la peste 3,1 miliarde de dolari, conform revistei Forbes. Potrivit jurnaliștilor americani, în următorii ani, averea lui Tenev va crește cu 4,7 miliarde de dolari, scrie evz.ro.

Averea lui Vlad Tenev va crește în curând

Experții financiari spun că Vlad Tenev urmărește să își aducă firma la o valoare de piață de aproximativ 35 de miliarde de dolari. Pentru acest lucru, el a făcut o ofertă publică de acțiuni al căror preț de trancționare va fi cuprins între 38 și 42 de dolari pe acțiune.

Vlad și cofondatorul Baiju Bhatt, în vârstă de 36 de ani, vor vinde fiecare acțiuni în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari în cadrul ofertei făcute publice.

Acum presa de peste ocean îl compară pe Vlad Tenev cu Elan Musk, patronul SpaceX

O plaformă controversată

Jurnaliștii economici scriu că Tenev are o serie de probleme în SUA, legate de proasta funcționare a platformei Robinhood.

În luna martie a anului trecut, Tenev le-a spus clienților că „suntem datori să ne descurcăm mai bine” după ce aplicația Robinhood a suferit întreruperi prelungite. Multe persoane au fost în imposibilitatea de a tranzacționa.

În iunie 2020, el a scris într-o postare pe blog că a fost „devastat” și că a dorit să îmbunătățească „experiența clienților”. S-a întâmplat  ca un tânăr de 20 de ani care avea un sold negativ de 730.000 de dolari în aplicație s-a sinucis.

Iar în decembrie 2020, autoritățile federale de reglementare au amendat compania sa cu 65 de milioane de dolari pentru că a indus în eroare utilizatorii cu privire la modul în care a făcut bani.

Cine este Vlad Tenev

Miliardarul s-a mutat în Statele Unite din Bulgaria, pe când avea 5 ani și a crescut în zona Washington, D.C. În 2013, el a fondat Robinhood împreună cu Baiju Bhatt. Cei doi s-au cunoscut în timp ce studiau matematica la Universitatea Stanford.

După ce a absolvit Stanford în 2008, Tenev a urmat cursurile Universității California, Los Angeles, pentru a obține un doctorat în matematică. A renunțat pentru a lucra pe mai departe cu Bhatt. Cei doi au avut inițial alte două afaceri, care au avut o activitate de scurtă durată.

Inspirați de mișcarea Occupy Wall Street din 2011, ei au început să vorbească despre cum să „democratizeze finanțele” pentru toată lumea prin eliminarea comisioanelor. Ei au numit Robinhood, după numele haiducului englez de legendă care fura de la cei bogați și dădea săracilor.

Tenev și Bhatt și-au dorit o aplicație pe care generația tânără să o poată folosi cu ușurință. „Oamenii din grupa mea de vârstă, milenialii, nu intrau pe piețe. Erau în mod deschis neîncrezători față de instituțiile care ofereau servicii financiare”, a declarat Tenev, în 2015, la o televiziune americană.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre