Povestea celui mai vechi oraș din lume, fondat în anul 9000 î.Hr. A avut permanent locuitori

Ierihonul, despre care se crede că a fost fondat în anul 9000 î.Hr., făcându-l unul dintre primele orașe cunoscute ale omenirii este situate în Valea Riftului, lângă râul Iordan, iar locația sa strategică a fost un factor cheie în dezvoltarea și supraviețuirea sa de-a lungul secolelor.
În jurul anului 8000 î.Hr., locuitorii au devenit o comunitate organizată. Dimensiunea acestei așezări justifică utilizarea termenului de oraș și sugerează o populație de aproximativ 2.000-3.000 de persoane.
Acestor ocupanți le-a succedat, în jurul anului 7000 î.Hr., un al doilea grup, care a adus o cultură neolitică. Această a doua etapă s-a încheiat în jurul anului 6000 î.Hr. La sfârșitul mileniului al IV-lea î.Hr. a apărut din nou o cultură urbană în Ierihon, ca și în restul Palestinei și a redevenit un oraș fortificat, cu zidurile reconstruite de mai multe ori.
De-a lungul istoriei sale, Ierihon a fost locuit de diferite civilizații, de la vânători-culegători preistorici, canaaniți, israeliți și babilonieni la perși, greci, romani, bizantini și arabi.
Unul dintre punctele de atracție ale Ierihonului este sistemul său de fortificații antice, inclusiv un zid de piatră care înconjura orașul în perioada neolitică. În plus, orașul este cunoscut pentru sursa sa naturală de apă, numită „Fântâna Elias”, care a alimentat populația de milenii.
Ierihonul este, de asemenea, faimos pentru mai multe evenimente biblice despre care se spune că ar fi avut loc acolo, cum ar fi căderea zidurilor Ierihonului în timpul cuceririi Canaanului de către israeliți, conform relatării Vechiului Testament. Astăzi, Ierihonul este o destinație turistică importantă care atrage vizitatori din întreaga lume datorită istoriei bogate și a vestigiilor arheologice impresionante.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook