Simona Ionescu / Redactor Șef

Dubai, o minune făcută de om. Cele mai tari experiențe pe care le poți avea în acest oraş

Dubai, o minune făcută de om. Cele mai tari experiențe pe care le poți avea în acest oraş
În 1580, comerciantului venețian de perle Gaspero Balbi nota în jurnalul său experiența vizitei sale în Dubai. Fascinat, Balbi scria în amănunt cum i-a privit pe locuitori scufundându-se după perle și cum bazarele lor erau pline de bogății precum aur pur, mirodenii deosebite și țesături fine. Până la descoperirea rezervelor de petrol, în 1966, atestările istorice arată că locuitorii acestui fost sat pescăresc au fost întotdeauna binecuvântați cu bogățiile Pământului, ca și multe alte popoare. Însă iscusința și atracția lor față de calitate, raritate, originalitate și evoluție au făcut din Dubai, un mic pătrățel din buza deșertului Saharian, o veritabilă perlă a omenirii. Niciun alt loc din lume nu i se aseamănă și nu atinge măreția acestui oraș.

Dacă în 1907, un gram de perle din Dubai costa echivalentul a 320 de grame de aur pur, astăzi luxul este mult mai accesibil în acest oraș decât oriunde altundeva. Economia Emiratelor Arabe Unite permite în special europenilor să viziteze și să achiziționeze bijuterii fine, haine de la marile case de modă, parfumuri exclusiviste și chiar și construcții imobiliare la prețuri fără competiție.

Sursa: getyourguide.com

Cele din urmă, investițiile imobiliare, sunt un subiect aparte care trebuie analizat dintr-o perspectivă amplă. Dacă vizitați Dubaiul, cu siguranță veți avea senzația că ați nimerit într-un oraș din viitor – unde totul este nou, tehnologizat și foarte înalt, unde s-a creat o mare artificială numită Dubai Marina.

Mulțimea de zgârie nori a Dubaiului găzduiește vile de șeici, de afaceriști importanți, dar și casele de vacanță ale celor care își doresc să-și petreacă timpul la malul Golfului Arabic. Prețurile apartamentelor, în ciuda luxului etalat, nu sunt mai mari ca ale celor de pe litoralul românesc, iar zborul cu avionul pe ruta București-Dubai cu FlyDubai este de doar 4 ore și un pic.

Dubai văzut seara din avion / Foto: Rețete și Vedete
Dubai văzut seara din avion / Foto: Rețete și Vedete

Dar până la a lua în considerare o investiție în orașul-minune, e bine să-l descoperiți. Fiind un loc în accelerată dezvoltare culturală, un city-break de câteva zile nu v-ar ajunge să vedeți tot ce poate oferi Dubaiul dacă nu vă organizați în jurul unui itinerariu bine stabilit. Iar aici vă ajutăm noi, sugerându-vă câteva puncte de atracție esențiale.

Care e cel mai potrivit hotel? SLS Dubai Hotel & Residences vă pune lumea la picioare

Foto: SLS Dubai Hotel & Residences

Dubaiul, perla lumii moderne, trebuie văzut de sus. Și desi Dubaiul nu duce lipsă de acomodări hoteliere de 5 stele, SLS Dubai Hotel & Residences iese în evidență prin serviciile sale desăvârșite, dar și cu înălțimea sa de 75 de etaje – la ultimul aflându-se una dintre cele mai înalte piscine panoramice din lume (poate chiar cea mai înaltă, potrivit datelor existente).

Foto: SLS Dubai Hotel & Residences

De la buza acestei piscine se văd toate frumusețile arhitecturale ale orașului, inclusiv impunătorul Burj Khalifa, dar și – între noi fie vorba –  fascinantul circuit rutier al orașului. Cu toate că este străbătut intens de mașini, nu suferă blocaje și ambuteiaje. Nu are rost să menționăm și super mașinile care străbat cele 8 benzi pe sens, făcând din străzile Dubaiului un veritabil show-room de lux.

Piscina panoramică de la etajul 75 și restaurantul preferat de Michelin

Foto: Rețete și Vedete

După ce ați privit orașul de sus, în special după lăsarea soarelui când jocul de lumini al Dubaiului e, fără exagerare, magic, bifați pe lista „to do” cina la unul dintre restaurantele de top ale lumii, care evident că și-au deschis bucătării în acest pol al somptuozității.

Dacă alegeți SLS Dubai Hotel & Residences, e bine de știut că în cadrul hotelului găsiți „Fi’lia”, primul restaurant din Dubai condus de un chef femeie.

Foto: Fi’lia Dubai

Preparatele din bucătăria italiană au fost remarcate și lăudate de experții Michelin în ghidul de anul acesta, înnobilând „Fi’lia Dubai” cu titulatura Michelin Bib Gourmand. Localul oferă nu doar experiențe culinare autentice italiene, dar și o atmosferă aparte, creată de muzică live.

Foto: Fi’lia Dubai

În itinerariul nostru am ales experiența „Fi’lia Dubai” pentru prânz, iar pentru cină recomandăm o altă bijuterie din arta culinară: CouCou Dubai.

Cina la CouCou Dubai, cu vedere panoramică de 360 de grade

Dacă vizita în Dubai se suprapune cu o aniversare sau pur și simplu vreți să gustați din finețurile vieții, CouCou Dubai e restaurantul care vă lasă o amintire de neuitat.

Vederea de la CouCou / Foto: Rețete și Vedete

Preparatele gătite de chefi iscusiți sunt rarisime în bucătăriile clasice, iar cocktailurile originale CouCou și-au format propria reputație în capitala luxului. Se spune că sunt inegalabil de bune, iar asta atrage în local tineri și turiști – dornici să testeze. Fără dubiu, nimeni nu pleacă dezamăgit.

Foto: Cou Cou Dubai

Amplasat pe acoperișul de la The View at The Palm, din celebra zonă Palm Jumeirah, restaurantul haute cuisine oferă o priveliște 360 de grade asupra întregului oraș, „incluzând în meniu” senzația că puteți atinge stelele cu mâna. În mod straniu, înălțimile clădirilor din Dubai nu provoacă teamă nici celor mai sensibili din acest punct de vedere. Din contră, totul e fascinant.

Recomandări din meniul CouCou Dubai, cu care nu veți da greși: Burrata cu pesto de casă și roșii cherry, pui cu sos de trufe, melci în sos de unt, caviar și cocktailurile CouCou 2 you sau Palm en Rose.

La desert trebuie să încercați celebrul lor desert „Tiramisu inversat”.

Primul obiectiv turistic de vizitat: Burj Khalifa – 828 de metri înălțime

Situată în Downtown Dubai, Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume construită vreodată, este un punct de atracție de sine stătător.

Nu puțini sunt cei care aleg să vină în Dubai cu principalul scop de a vizita această minune arhitecturală. Evident, e păcat să nu descoperiți și restul comorilor pe care le „ascunde” orașul-minune, dar trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Biletele la Burj Khalifa se epuizează instant în fiecare zi, fiind vizitat de mii de oameni veniți din toate colțurile lumii.

E recomandat să achiziționați biletele din timp și să respectați la secundă ora de intrare. Pe parcursul „călătoriei” de la intrarea în Burj Khalifa până la cel mai înalt etaj, 125, veți fi purtați prin istoria uluitoare a acestei clădiri și prin viziunea futuristă a șeicului conducător al Dubaiului, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum – viziune care a adus Dubaiul în punctul în care se află astăzi.

Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, liderul Dubaiului. Foto: Wikipedia

Și nu veți urca cu un banal ascensor în cel mai înalt punct, ci cu cel mai rapid lift din lume pe a cărui pereți din led rulează imagini care te fac să crezi că zbori.

Ajunși la vârful Burj Khalifa, veți experimenta o vedere panoramică unică în lume, dar și transpunerea zicalei „cu capul în nori” în forma ei ad litteram.

Vederea de pe vârful Burj Khalifa

Recordurile „@ THE TOP”, BURJ KHALIFA:

Cu peste 828 de metri (2.716,5 picioare) și peste 160 de etaje, Burj Khalifa deține următoarele recorduri:

  •  Cea mai înaltă clădire din lume
  •  Cea mai înaltă structură independentă din lume
  •  Cel mai mare număr de etaje din lume
  •  Cel mai înalt etaj ocupat din lume
  •  Cea mai înaltă punte de observație în aer liber din lume
  •  Ascensorul cu cea mai mare distanță de parcurs din lume
  •  Cel mai înalt ascensor de serviciu din lume.
  • Costrucția a costat 1.4 miliarde de dolari, e decorată cu peste 6.500 de lumini și găzduiește în interiorul său peste 1.000 de opere de artă.

Hipnotizantul spectacol al fântânilor – încă un obiectiv inclus în cartea recordurilor

Revenind la viziunea șeicului Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, acesta a completat experiența Burj Khalifa cu o imensă fântână unde se susțin zilnic, cu excepția zilei de vineri, spectacole grandioase cu apă. Cele mai înalte jeturi de apă din lume „dansează” pe muzică, se ridică până la 140 de metri înălțime, fac jocuri de lumini și astfel țin pe privitori cu gura căscată de uimire zeci de minute.

Puteți admira spectacolul cu apă din confortul restaurantelor răsfirate pe marginea pietonalului, ori dintr-o bărcuță de lemn care vă poartă pe apă până în apropierea jeturilor.

Restaurantele din apropierea fântânii sunt diversificate și se ridică la cele mai înalte standarde / Foto: Rețete și Vedete

Ca să vă faceți o idee despre dimensiunea pe care se desfășoară acest show uimitor, vă spunem că în fântână ar încăpea lejer două terenuri de fotbal.

Fântâna își începe zilnic programul la orele 18:00 și  „performează în fața publicului” în reprize, din 30 în 30 de minute, până la ora 23:00. Veți vedea apa „dansând” – și, de ce nu, și pe turiști alături de ele – pe melodii celebre precum Time to Say Goodbye, interpretată de Andrea Bocelli și Sarah Brightman sau Thriller a lui Michael Jackson.

Cum pleci cu „experiența Dubaiului” acasă: Festivalul de Shopping din Dubai

După ce bifezi Burj Khalifa și spectacolul fântânii, treci la nivelul următor: experiența shopping-ului „ca un milionar” în Dubai Mall.

Foto: EMAAR

Intrarea în centrul comercial se face chiar din pietonalul ce leagă fântâna de Burj Khalifa. Sutele de magazine sunt așezate pe 3-5-6… foarte multe etaje! Sincer, ai nevoie de cel puțin o zi doar pentru această experiență, datorită dimensiunii centrului comercial, dar și pentru că vânzătorii din Dubai Mall oferă un real spectacol pentru orice privitor.

dubai mall
Parfumerie în Dubai Mall / Foto: Rețete și Vedete

Concret, experiența de a face cumpărături în Dubai Mall are un punct forte, tot mai rar întâlnit în lume: amabilitatea față de clienți.

Nu vă speriați dacă vei primi o mică atenție, nici dacă vânzătorul îți va face un compliment decent sau îți va deschide ușa politicos. Eleganța și bunele maniere sunt esențiale pentru dubaiezi și asta poate fi copleșitor pentru turiștii europeni.

Statutul de client este respectat de afaceriștii din Dubai, dar și protejat de guvernul dubaiez. Nu există produse contrafăcute, nu există calitate de tip „made in China” și, mai mult, nu există competiție în privința prețurilor: În Dubai, shoppingul la marile case de modă e mai accesibil decât oriunde pe glob, iar brandurile populare își aduc cele mai noi colecții prima oară aici, apoi în alte țări.

Un alt pont important despre shoppingul în Dubai este că în fiecare an are loc Festivalul de Shopping din Dubai, unde centrele comerciale reduc prețurile șocant de mult! Evenimentul este un spectacol în sine, care se desfășoară atât indoor cât și outdoor, cu momente artistice și jocuri de lumini.

Festivalul de Shopping din Dubai începe pe 6 decembrie și se termină pe 12 ianuarie 2025. Anul acesta, „pentru că se aniversează a 30-a ediție, spectacolele vor fi de amploare”, anunță Departamentul de Economie și Turism al Dubaiului. La fel si reducerile!

Dacă până acum considerați că am listat suficiente activități de bifat într-un trip în orașul-minune, aflați că am păstrat ce e mai bun și mai „incredibil!” pentru final. În partea a doua vă vom duce în locuri cel puțin la fel de spectaculoase, inclusiv în deșert și… În viitor!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre