Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea cutremurătoare a unei femei din Blaj. Abuzurile soțului au transformat-o în criminală, dar instanța i-a dat pedeapsa minimă

Povestea cutremurătoare a unei femei din Blaj. Abuzurile soțului au transformat-o în criminală, dar instanța i-a dat pedeapsa minimă
Din victimă, în boxa acuzaților. Povestea tinerei maltratate de concubin care și-a făcut dreptate singură.

Supusă unor bătăi și abuzuri repetate, o tânără din Blaj, care se temea pentru viața ei, s-a transformat peste noapte în criminal. Femeia l-a ucis pe bărbatul care o teroriza, iar judecătorii au condamnat-o la cea mai mică pedeapsă cu închisoarea.

Astfel, Alexandra Corina C., o tânără din Blaj, condamnată la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru omor, după ce l-a ucis în somn pe bărbatul cu care are doi copii, a ajuns din victimă a violenței domestice, criminală.

Magistrații care au pronunțat decizia în acest dosar au ținut cont de faptul că autoarea a fost la rândul ei victimă a violenței domestice în mod repetat.

La toate acestea s-a adăugat faptul că în noaptea crimei, Andrei, concubinul său, a intrat peste ea în casă și a lovit-o. De beat ce era, bărbatul s-a culcat. La un moment dat, a povestit Alexandra, acesta s-a trezit a urinat în casă, a agresat-o iar pe femeie și s-a culcat la loc.

La 14 septembrie 2021 calvarul s-a încheiat

La 14 septembrie 2021, calvarul tinerei s-a încheiat. Este noaptea în care, sătulă de bătăi, amenințări, stăpânită de frică și plină de ură, femeia l-a lovit pe Andrei cu un par până când aproape l-a ucis.

În data de 19 septembrie 2022, magistrații Tribunalului Alba au dat o primă decizie în acest caz, însă femeia a făcut apel la decizia judecătorilor, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. De asemenea. motivarea a fost făcută publică.

Cei doi aveau împreună doi copii

Povestea dintre Alexandra și Andrei a început în anul 2019. Din relația celor doi au rezultat copii gemeni. Cei doi nu locuiau împreună pentru că familia tinerei s-a opus, dar se vedeau din când în când. Ce doi copii, născuți în afara căsătoriei, nu fuseseră recunoscuți în acte de tatăl lor.

La sfârșitul anului 2020, relația dintre cei doi a început să se deterioreze. Andrei  era foarte gelos, o amenința pe Alexandra și o bătea, se arată în motivarea instanței. Astfel, Alexandra i-a interzis să mai vină la ea acasă, însă a fost de acord să-l lase să vadă copiii și să-o plimbe.

Pe 13 septembrie 202, cei doi s-au întâlnit la un magazin, potrivit motivării instanței, și fără nici un motiv, el a început să o înjure, să o jignească și a lovit-o ușor cu piciorul în zona tibiei. Deși a agresat-o, cei doi au mers la magazin, iar apoi s-au întors acasă.

Mai târziu,el a luat iar copilul, s-au plimbat pe stradă și l-a readus acasă. În jurul orei 20.00, Andrei era băut și a luat iar copilul la plimbare. Alexandra a văzut că acesta era beat și se clătina, dar i-a permis să ia copilul.

Poliția a venit, agresorul căuta scandal

În jurul orei 20.00 au existat mai multe altercații între cei doi care au fost apalanate de Poliție. Apoi, ”în jurul orelor 24, inculpata a sesizat prin SNUAU 112 faptul că victima a pătruns în curte locuinței sale până la ușa de acces în imobil, cerându-i să o deschidă pentru a discuta ceva. Atunci inculpata a observat faptul că victima avea un cuțit cu care a intenționat să o lovească prin geamul rabatat, însă acest lucru nu s-a întâmplat. După ce polițiștii au ajuns la fața locului, victima a plecat la locuința ei”, se arată în motivarea instanței.

Povestea însă nu se termină aici. În jurul orelor 04.30, la câteva ore după ce Poliția aplanase conflictul, inculpata s-a trezit din somn și l-a observat pe Andrei  care intrase în casă.  Bănuit că a reușit să intre pe geamul de la baie, pe care- l lăsase deschis.

Atunci a lovit-o cu palma peste față și i-a pus mâna la gură să nu strige. Inculpata a menționat că nu a strigat după ajutor și că a intrat și în panică. Întrucât cei doi copii se treziseră, inculpata a început să-i alăpteze. Tot atunci, i-a luat telefonul și l-a pus în buzunarul lui, pentru a nu putea sesiza Poliția. Apoi s-a așezat în pat și a dormit până în jurul orelor 05.30.

A așteptat să adoarmă pentru a-l lovi

În jurul orelor 05.30 – 06.00,  Alexandra a declarat că Andrei s-a trezit și l-a văzut cum s-a ridicat și a urinat în cameră. I-a atras atenția asupra gestului, însă au început să se lovească reciproc. Tânăra a povestit că el a mers din nou în pat, unde se aflau și cei doi copii, iar a așteaptat să adoarmă pentru a-l putea lovi.

Era ora 06.30, când inculpata s-a hotărât să o lovească pe victimă, înarmându-se cu un pahar cu care l-a lovit în cap. Victima dormea, așezată pe abdomen cu capul într-o parte. După pahar a luat un bibelou care se afla pe mobila din cameră și a continuat să-l lovească tot în cap.

La scurt timp a ieșit în curte, a mers în garaj și a luat de acolo un par cu lung de un metru și cu grosimea de aproximativ 4 – 5 cm, s-a întors în cameră și a început să-l lovească în cap și pe spate. A menționat că i-a aplicat două sau trei lovituri în partea laterală a capului, apoi i-a mai aplicat trei-patru lovituri cu parul peste spate. Văzând că Andrei sângerează puternic, a dus-o pe fiica lor la o vecină și a rugat-o să sune la Poliție.

Inculpata a precizat că vecina sa i-a spus că are telefonul într-o altă cameră a imobilului, astfel că inculpata s-a întors în casă a luat telefonului ei din buzunarul victimei și a sunat la 112 sesizând că l-a lovit pe Andrei. La fața locului a ajuns ambulanța și poliția, victima fiind transportată spre spital. Pe drum, victima a decedat”, au reținut anchetatorii.

Circumstanțe atenuante pentru inculpată

În motivarea instanței se arată că relaţiile foarte tensionate între inculpat şi victimă, precum şi ameninţările anterioare ale victimei, unele chiar în seara respectivă, constituie împrejurări legate de fapta comisă care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.

Astfel, judecătorii au avut în vedere contextul în care a fost săvârşită infracţiunea. Inculpata era terorizată de concubin și îi era foarte frică de el. De asemenea, în noaptea crimei, ea a chemat Poliția când Andrei a venit peste ea. Victima era cunoscută ca fiind o persoană cu un comportament agresiv, aspect care rezultă din înscrisurile depuse la dosar, care relevă faptul că a fost cercetat penal pentru infracţiuni cu violenţă.

Totodată, s-a ținut cont și de faptul că victima a intrat în imobilul inculpate, prin efracţie, la ora 04.30, când aceasta dormea împreună cu cei doi copii.

Tot ca o circumstanţă personală instanţa reţine şi faptul că inculpata prezintă un diagnostic de intelect la limită, iar în momentul săvârşirii infracţiunii discernământul acesteia a fost unul diminuat.

Toate aceste aspecte justifică stabilirea pedepsei aproape la minimul special, au reținut magistrații Tribunalului Alba, la momentul deciziei. Prima ședință în apel va avea loc în data de 8 noiembrie 2022, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre