Salvamontiștii au intervenit luni noapte pentru recuperarea cadavrului bărbatului care căzuse în prăpastie, la Cota 1400. „Salvamont Sinaia și Salvamont Prahova au intervenit în această seară pentru recuperarea trupului unei persoane căzute dintr-un punct de belvedere, situat în apropierea Cotei 1400. Poliția desfășoară cercetări la fața locului, în vederea stabilirii condițiilor în care s-a produs tragicul accident”, se arată într-o informare a Salvamont.
De altfel, toți turiștii care au ajuns acolo susțin că zona este extrem de periculoasă, dar, în egală măsură, tentantă pentru cei care vor să facă fotografii, motiv pentru care instalarea unei bare de protecție ar preveni accidentele de genul celui petrecut zilele trecute.
După ce trupul neînsuflețit a fost preluat de salvamontiști s-as descoperit și identitatea victimei. Este vorba de Marius Ivan, fondatorul companiilor Dufa și Henkel. Acesta și-a pierdut viața în cel mai stupid accident care era posibil pe munte: a murit încercând să facă o poză. Marius Ivan a murit sâmbătă după ce a alunecat și a căzut într-o râpă adâncă de 50 de metri în timp ce fotografia. Familia acestuia se pregătește de înmormântare, care a fost programată joi, 29 iunie.
A început afacerile cu bani de împrumut de la mama și tata
Originar din Craiova, milionarul a fost un atreprenor model. De la câteva sute de mărci împrumutate de la părinți, Marius Ivan a ajuns să conducă afaceri de sute de milioane de euro. El și-a început afacerile în România imediat după Revoluție, importând produse de larg consum din Germania. Într-un interviu mai vechi, milionarul a rememorat cum a intrat în afaceri, imediat după Revoluție, impresionat de climatul din Germania.
„Am rămas impresionat de oferta de-acolo. Deși n-aveam nici experiență, nici bani, m-am hotărât, împreună cu alți cinci băieți de aceeași vârstă cu mine din Craiova, să importam alimente. Era clar că indiferent ce am fi adus în România am fi vândut”, povestea afaceristul.
S-a împrumutat de la părinți și și-a extins afacerea de la comerț de alimente la comerț de aparatură electrocasnică din Germania. Apoi a simțit că Bucureștiul are un potențial mult mai mare și s-a mutat. Apoi s-a asociat cu Liviu Stan. Ajuns întâmplător în afacerea materialelor de construcții, a avut fler și a mizat pe vopsea, succesul fiind fulminant.În anii 1990 a creat branduri precum compania de lacuri și vopsele Dufa și Henkel Bautechnik România. Dufa a ajuns rapid ăîntre primele trei companii de profil din România.
După vopsele și materiale d econstrucții s-a lansat în imobiliare
Presa economică relata în 2006 cum a devenit antreprenorul unul din milionarii planetei. Acesta a încasat 16 milioane de dolari (13 milioane de euro la momentul respectiv) în urma vânzării către grupul german Henkel a participației deținute la Henkel Bautechnik România. „Marius Ivan a vândut 35% din companie”, a declarat pentru ZF Iulian Mangalagiu, directorul de marketing și vânzări al Henkel Bautechnik România, la momentul respectiv.
Compania produce în comuna Pantelimon, unde deține mai multe fabrici, adezivi pentru gresie și faianță, sistem de hidro și termoizolații, gleturi, produse de pardoseli și chituri de rosturi. Principala marca a companiei este Ceresit, cu care grupul deținea, la momentul tranzacției, 45% din piața adezivilor din România.
Banii încasați i-a investit în compania de real estate Creativ Invest și în rețeaua Global Real Invest din domeniul materialelor de construcții, afacere în care era implicat și grupul german Interpares Mobau Interbaustoff. Proiectul de birouri North Gate Business Center din Capitală a fost prima investiție majoră a companiei. Din ipostaza de manager – antreprenor, Ivan a format echipe de management care sa coordoneze afacerile in care el a investit.
Pe lângă imobiliare, afaceri care, de asemenea, i-au mers cu mare succes, Marius Ivan a fost cel care a finanțat prin anii ’90 echipa de baschet a Craiovei. De altfel era poreclit „Gigantul”, având în vedere succesul său în afaceri, dar și înălțimea sa de 2.04 metri. Se știa despre el că era pasionat de sport. Juca golf, înota, iubea baschetul și atletismul. O persoană extrem de discretă, Marius Ivan a avut trei copii: o fată și doi băieți, cărora le-a rămas moștenire întregul său imperiu.
Sursa foto: Salvamont, Ziarul Financiar
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook