Cea mai veche bancă se numește Banca Monte dei Paschi di Siena și, în forma sa originală, a fost creată în 1472, în Italia.
Sunt și specialiști care spun însă că cea mai veche bancă din lume, fără a face distincție între băncile comerciale și băncile comerciale, este Berenberg Bank din Hamburg. Fondată în 1590 în ceea ce era atunci partea germană a Sfântului Imperiu Roman, aceasta este cea mai veche bancă de orice fel care funcționează fără întrerupere cu aceeași identitate juridică.
Interesant este faptul că a fost deținută și controlată fără întrerupere de aceeași familie încă de la înființare. Adică mai mult de 400 de ani! Din cauza schimbării structurii bancare în cele două secole care au urmat fondării băncii din Siena, Banca Monte dei Paschi di Siena a fost reformată în forma sa actuală în 1624. Din acest motiv, există unele dezacorduri cu privire la faptul dacă Berenberg sau Banca Monte dei Paschi di Siena ar trebui să fie clasată drept prima bancă din lume.
Cele mai vechi cinci bănci comerciale
Cele mai vechi cinci bănci comerciale deschise după Berenberg în 1590 au fost înființate într-o fereastră mică de doar 25 de ani, începând cu 1664. Aceasta a fost perioada în care Anglia s-a impus ca putere majoră în lume, colonizând America de Nord, Ceylon, Africa de Sud și stabilind principalele rute comerciale sub controlul marinei sale.
Cea mai veche bancă cu capital privat a fost deschisă în 1672
Așadar, dintre cele mai vechi 5 bănci din lume, trei sunt englezești. Prima a fost înființată în 1664, cunoscută sub numele de Child & Company. Banca există încă, ca filială a Royal Bank of Scotland. A urmat în Anglia C. Hoare & Company, în 1672. Este cea mai veche bancă cu capital privat. Ultima dintre cele cinci este Barclays Bank, fondată în 1690. Aceasta operează și astăzi sub acest nume și este una dintre cele mai importante bănci comerciale din Marea Britanie până în prezent.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook