Simona Ionescu / Redactor Șef

Praznicul Sfântului Ştefan, Întâiul martir al creştinismului

Praznicul Sfântului Ştefan, Întâiul martir al creştinismului
Pe 27 decembrie, în cea de a doua zi de Crăciun, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. A fost primul martir creștin. A fost ucis de pietre.

Despre Sfântul Ștefan se spune că era un tânăr frumos, excelent orator. A predicat învățăturile lui Iisus și a fost condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre.

Sfântul Ştefan este celebrat pe 27 decembrie

În a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Arhidiacon Ştefan care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, scrie calendarulortodox.ro.

În Noul Testament se menţionează că Ştefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli. De asemenea, Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care L-a urmat pretutindeni, asistând la faptele Sale misionare.

Pentru că  predica public învăţăturile lui Iisus, chiar după numirea lui în funcţia de diacon, Ştefan a stârnit mânia evreilor, care l-au chemat la judecată în faţa Sinedriului (un tribunal care judeca „problemele” importante,  interpreta Legea şi delibera asupra chestiunilor publice). Tribunalul l-a acuzat pe Ştefan de blasmefie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu.

În faţa lui Caiafa, cel care-l judecase şi  pe Iisus,  Sfântul Ştefan a  ţinut o remarcabilă cuvântare, dar nu a convins pe judecătorii săi, se menţionează în Faptele Apostolilor VII, 51-53.

Alungat din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub loviturile bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, şedea la dreapta lui Dumnezeu.

Trupul lui Ștefan a zăcut neîngropat  o zi şi o noapte

După ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a fost aruncat  spre a fi mâncat de fiare şi de păsări şi a zăcut neîngropat o zi şi o noapte. Apoi, moaştele lui au fost duse  în taină departe de Ierusalim şi îngropate în taină  de un grup de bărbaţi evlavioşi.

Patru  secole mai târziu, prin anul  417 d.Hr, un grup de bărbaţi evlavioşi din cetate au descoperit moaştele primului martir creştin, le-au aşezat într-o raclă cioplită din lemn de Persia, păstrată lângă Templu.

Apoi, sfintele sale moaşte au fost duse la Constantinopol de soţia unui senator. La scurt timp, moaştele sale au vindecat-o pe Eudoxia, soţia împăratului Teodosie, posedată de duhuri rele. În semn de evlavie şi de recunoştinţă, soţia senatorului a avut iniţiativa ca sfintele moaşte ale arhidiaconului Ştefan să fie duse la Roma.

De atunci, din anul 425, moaştele mucenicului se odihnesc în cripta Bisericii San Lorenzo din capitala Italiei, alături de osemintele arhidiaconului roman Laurentius.

Credincioșii se roagă pentru sănătate și îndepărtarea duşmanilor

În Biserica de pe Valea Iosafat, închinată Sfântului Ştefan, se roagă pentru sănătate, împliniri şi pentru îndepărtarea duşmanilor, mii de creştini din lumea întreagă.

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul  Ştefan, sfinţită în această zi.

În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan. Sursa: calendarulordodox.ro


Prințul William și Kate Middleton nu au vrut să ureze națiunii un Crăciun fericit anul acesta. Care a fost motivul deciziei și ce au transmis

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre