Simona Ionescu / Redactor Șef

Pregătiți-vă pentru un disconfort termic major! Urmează temperaturi extrem de periculoase

Pregătiți-vă pentru un disconfort termic major! Urmează temperaturi extrem de periculoase
Urmează o săptămână groaznică pentru români. Meteorologii au lansat alerta:  România: vor fi 40 de grade Celsius și vor urma și furtuni.

Un val de aer fierbinte va ajunge peste România după ploile și vijeliile din ultimele zile. Temperaturile vor ajunge până la 40 de grade Celsius, punând la grea încercare pe toată lumea. Potrivit lui Mihai Timu, de la ANM, canicula se va resimţi mai ales de miercuri. Disconfortul termic va fi maxim, iar spre sfârşitul săptămânii vor apărea și furtunile.

„Săptămâna viitoare toată partea de sud-vest, sud și parțial sud-est a teritoriului va avea parte de un val de căldură. Vorbim de temperaturi ridicate care vor atinge și chiar vor depăși pragul de caniculă. Pare că intensitatea acestui val de căldură pe care îl vom resimți săptămâna viitoare, datorită acelui aer cald din nordul Africii care va domina sudul, sud-estul continentului, se va resimți mai ales miercuri și joi.

Care sunt zonele cele mai afectate de caniculă

Vom depăși frecvent 35 – 36 de grade mai ales în Câmpia Română și cam toată săptămâna, disconfortul termic va fi unul ridicat în aceste zone. Ne referim la Oltenia, la Banat, la Muntenia, sudul Moldovei și partea continentală a Dobrogei. Cu siguranță, mai ales de marți încolo, indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Practic, în aceste zone vor fi zile, mai ales miercuri și joi, când temperaturile resimțite vor putea să depășească la amiază 40 de grade Celsius.

Nu scăpăm în totalitate de furtuni. Deocamdată, mâine și poimâine mai degrabă în zona de munte ar putea să apară niște averse și descărcări electrice, dar în limite normale și mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, ceva probleme am putea avea joi și vineri.

Ce se va întâmpla joi

Joi se apropie o masă de aer mai rece dinspre Europa Centrală și la acest contrast termic vor apărea și furtuni joi, joi spre vineri în vestul, centru, nordul teritoriului, iar vineri s-ar părea că această instabilitate se lasă ușor și pe partea de est și sud-est a teritoriului, după care se pare că vor reveni acele temperaturi mai ridicate.

În continuare, această masă de aer cald va tot pulsa pe partea de sud și sud-est a continentului. Practic va avea zile când se va retrage ușor, după care va avansa din nou.  Deci nu scăpăm de aceste temperaturi ridicate și după episodul de furtuni de joi și vineri”, a explicat Mihai Timu, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, duminică, la Antena 3 CNN.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre