Temperaturile vor exploda în următoarea perioadă, dar vara poate fi în siguranță cu puțină atenție.
Pentru ca în această perioadă să fiți în siguranță, e nevoie în primul rând să încercați să vă deplasați în primele ore ale dimineții și seara. Evitați să stați la soare între orele 11.00-18.00. Ideal ar fi să folosiți aerul condiționat, însă orientat în așa fel încât să nu bată direct în locul în care stați. Dacă nu aveți, e important să petreceți câteva ore în spații cu răcoare.
Purtați haine din bumbac și cât mai deschise la culoare
Vara nu trebuie să vă lipsească ochelarii de soare, pălăriile, dar și hainele din in și bumbac, în culori cât mai deschise. În timpul zilei e indicat să faceți dușuri călduțe și lăsați apa să se usuce de la sine. Nu așteptați niciodată să vi se facă sete, consumați zilnic minim doi litri de apă pe zi.
Ar fi indicat să beți apă o dată la un sfert de oră. În perioada verii nu e recomandat consumul de alcool, pentru că va deshidrata organismul și scade capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, evitați cât puteți consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr.
Cât mai multe fructe și legume
Introduceți în dietă fructe și legume proaspete, cele mai indicate fiind pepene galben, roșu, piersici, castraveți și roșii. Când temperaturile o iau razna, e bine să evitați activitățile care necesită consum mare de energie. Aveți grijă de cei în vârstă din familie sau vecini, care e posibil să aibă nevoie de ajutor.
Nu scoateți copiii afară la ore nepotrivite
O atenție sporită trebuie acordată și copiilor, iar cei cu vârsta sub trei ani nu trebuie scoți afară între orele 9.00-20.00. Cei mici trebuie să poarte haine din materiale naturale și întotdeauna pălării sau șepcuțe și să consume apă plată, ceaiuri îndulcite slab, fructe proaspete. O atenție sporită trebuie acordată igienei bebelușilor, iar mamele care alăptează nu trebuie să consume cafea și alcool. Pentru că în perioada caniculară scade calciul și magneziul, luați suplimente.
Recomandări pentru vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice
Persoanele cu cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune nu trebuie să iasă din casă între orele 11.00-18.00. Dacă este absolut necesar, mergeți doar în zonele cu umbră, purtați pălării pe cap și îmbrăcați-vă cu haine ușoare, din bumbac, în culori deschise.
Faceți trei-patru dușuri pe zi, hidratați-vă corespunzător și țineți legătura cu medicul de familie. Consumați multe legume și fructe care conțin apă și evitați alimentele perisabile.
Deschideți geamurile dimineața și noaptea
Ferestrele care sunt expuse la soare trebuie închise în perioada zilei și trase draperiile pentru a menține răcoare în casă. Acestea se vor deschide dimineața devreme și seara târziu. Nu țineți în priză aparatele electrocasnice care nu vă sunt de folos. Temperatura aerului condiționat trebuie să fie cu cinci grade mai mică decât cea exterioară. Nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
Primăria sectorului 6 a anunțat deja că, de azi, vine în ajutorul bucureștenilor cu puncte de prim ajutor și de distribuire a apei potabile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook