Simona Ionescu / Redactor Șef

Premieră pentru Marea Britanie. Regele Charles va face un cadou publicului după încoronare

Premieră pentru Marea Britanie. Regele Charles va face un cadou publicului după încoronare
După ce regele Charles va fi încoronat cu fast, așa cum scrie la carte, turiștii vor avea ocazia unică să viziteze locul unde a avut loc ceremonia. Acesta este cadoul său pentru britanici și turiști.

Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva, iar fanii regelui vor fi extrem de fericiți să calce pragul Westminster Abbey.

Turul abației se va face în perioada 15 mai – 29 iulie, iar cine are norocul să se afle atunci în Marea Britanie va fi condus de ghizii abației într-un loc de poveste. Vizitatorii însă vor fi obligați să se descalțe când intră, pentru a nu distruge mozaicul medieval, mult prea prețios.

„Va oferi unui grup mic de oameni în fiecare zi posibilitatea de a merge efectiv pe mozaicul Cosmati, care este scena încoronării”

„Aceasta va fi o experiență cu adevărat specială pentru vizitatori. Deschidem după încoronare și organizăm un tur al bisericii. Pentru prima dată, acesta va oferi unui grup mic de oameni în fiecare zi posibilitatea de a merge efectiv pe mozaicul Cosmati, care este scena încoronării. Este locul unde este așezat tronul pentru  încoronarea monarhului”, a declarat Scott Craddock, șeful ghizilor de la Westminster Abbey.

Mozaicul medieval, extrem de prețios

„Este o oportunitate rară. Nimeni în afară de cler nu are voie în acest spațiu”

Mozaicul Cosmati a fost comandat în anul 1200 de Henric al III-lea și realizat cu măiestrie de meseriași italieni și englezi. Acesta este situat în fața altarului înalt al abației și este obținut din marmură, piatră, sticlă și metal. Mozaicul a fost ascuns sub covor încă din anul 1870. În ultimii 700 de ani, pe acesta a fost așezat tronul pe care au fost încoronați monarhii Marii Britanii. „Este o oportunitate foarte rară.

Nimeni în afară de cler nu are voie în acest spațiu. Pentru vizitatori va fi o experiență unică să vină aici și să poată să pășească pe acest mozaic, să privească de aproape picturile și toate lucrurile care alcătuiesc această piesă de artă incredibilă, este ceva ce vezi o dată în viață”, a mărturisit și Vanessa Simeoni, șefa departamentului de conservare, Westminster Abbey.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre