Simona Ionescu / Redactor Șef

Președintele Klaus Iohannis a dat legea. Ce se întâmplă cu șoferii care consumă băutură sau droguri

Președintele Klaus Iohannis a dat legea. Ce se întâmplă cu șoferii care consumă băutură sau droguri
Potrivit noii legi promulgate azi de președintele Klaus Iohannis, șoferii care consumă droguri și băuturi își vor pierde dreptul de a conduce pentru o perioadă de până la zece ani.

Șoferii care au fost prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor vor rămâne fără permis până la zece ani. Klaus Iohannis a promulgat legea.

„Procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri”

Actul normativ are ca obiect reglementarea unor acte normative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Potrivit noii legi promulgate de Klaus Iohannis, „procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluţionarea cauzei, evaluarea consumatorului de droguri în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în raport de circumstanţele personale ale consumatorului şi de împrejurările concrete în care a fost comisă fapta şi dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistenţă”.

Consumatorul va fi integrat în programul de asistență a persoanelor consumatoare de droguri

Droguri la volan

După ce raportul de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog este gata, „în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri”, se arată în legea promulgată.

Dacă există consumatori care fac dovada înscrierii voluntare într-un circuit de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, atunci procurorul va trimite raportul de evaluare către centrul său pentru reevaluarea programului individual al acestuia.

Închisoare de la 1 la 5 ani

De asemenea, legea arată că proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu „sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcţie, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri”, va avea de suferit. Va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Închisoare de la 1 la 5 ani se primește și pentru „administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”. Șoferii prinși băuți și drogați la volan nu vor mai avea voie să conducă timp de zece ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre