Simona Ionescu / Redactor Șef

Legătura dintre anumite medicamente și testul antidrog al șoferilor. Diabeticii și cei alergici, vizați direct

Legătura dintre anumite medicamente și testul antidrog al șoferilor. Diabeticii și cei alergici, vizați direct
Conform specialiștilor, există o legătură între testul antidrog la care sunt supuși șoferii și anumite medicamente utilizate în tratamentul unor afecțiuni. Persoanele diabetice, dar și cei care au alergii sunt direct vizați.

Testele rapide folosite de polițiști în cazul șoferilor bănuiți că au consumat substanțe interzise sunt orientative și nu reprezintă o certitudine. O spun chiar specialiștii, care atrag atenția asupra unor medicamente ce pot influența rezultatul drug-test.  

Printre afecțiunile numite de medici și care se tratează cu medicamente ce pot altera rezultatele drug-test se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, dar și alergiile și rinitele alergice. 

Medicamentele pentru diabetul de tip 2 și antihistaminicele, pe lista medicilor 

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală, a vorbit la emisiunea Doctor de bine despre aceste medicamente. În condițiile în care peste două milioane de români suferă de diabet de tip 2,  aceștia sunt avertizați cu privire la ce trebuie să facă dacă li se cere un test antidrog. 

Medicamentele pentru diabetul de tip 2 pot influența rezultatul testului antidrog

”Vorbim despre metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”, a explicat doctorul pentru sursa citată. 

Pastilele pentru hipertensiune pot da ”fals pozitiv” la amfetamină” 

Diabetul de tip 2 nu este singura afecțiune despre care medicul a vorbit. Cei șapte milioane de români diagnosticați cu hipertensiune arterială folosesc tratamente pe bază de labetalol: 

”Când vorbim despre antihipertensive, vorbim despre labetalol, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de ritm cardiac. Poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină”, dezvăluie Dr. Paparău. 

Avertisment și pentru șoferii care se tratează de alergii 

Pentru că se apropie cu pași repezi sezonul alergiilor, medicul a avertizat și în ceea ce privește antihistaminicele. Se știe că medicamentele antihistaminice, dar și medicamentele antialergice reduc simptomele neplăcute ale alergiilor de sezon sau din tot anul, cum ar fi alergia la acarieni. 

Cei care se tratează cu antihistaminice sunt și ei avertizați

Administrate pentru simptomele alergice, cele două tipuri de medicamente pot da și ele rezultate fals-pozitive la amfetamine. Testele rapide anti-drog, care se folosesc în cazul șoferilor, au markeri care se pot lega și de substanțe asemănătoare chimic.

Cum procedezi dacă urmezi un tratament care poate influența testul antidrog 

Medicul spune că cei care urmează un tratament precum cele descrise sunt sfătuiți să refuze pur și simplu testarea și să ceară recoltarea de probe biologice: ”Dacă o astfel de persoană ia un astfel de tratament, ar fi bine totuși să refuze testarea în trafic, e dreptul lui să i se recolteze probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală. 

Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi e recolteze probe de sânge sau de urină. Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”, a conchis Dr. Cristian Paparău. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre